Linkedin Twitter  YouTube

Je hebt echt een hekel aan je baas. Hoe blijf je toch effectief?



Het klikt niet met je baas. Sterker, je hebt eigenlijk echt een hekel aan hem. Misschien wel door zijn micro-management, de onduidelijke aansturing of zijn focus alleen op de korte termijn. Misschien heeft hij zichzelf niet onder controle en zie je regelmatig flinke uitbarstingen. Misschien heb je wel een hekel aan hem, omdat hij het minder nauw neemt met de regels dan dat je zelf doet. Wat de reden ook is: de conclusie is dat je echt een hekel aan hem hebt. Wat nu?
  1. Verplaats jezelf eerst eens ècht in zijn schoenen. Bazen zijn gewone mensen en geen supermensen. Elke baas heeft ook zijn goede en minder goede eigenschappen. Bij ons allemaal komen onze minder goede eigenschappen sterker naar voren als we het druk hebben, als we ons vervelen of als we vermoeid zijn. Weet je bijvoorbeeld wel waar echt hij echt van wakker ligt?

  2. Bespreek met hem de kwaliteit van jullie samenwerking. Wacht niet eindeloos met het voeren van dat moeilijke gesprek. Bespreek dit met hem buiten kantoor. Kies een moment waarop jullie de kans hebben om rustig te praten. Vertel gewoon wat je dwars zit. Leg uit dat het wat jou betreft niet goed werkt tussen jullie. Denk samen dan na over een andere aanpak die voor jullie allebei beter werkt. Ben je ook bewust van je eigen rol in het geheel. Het zal altijd een beetje lastig blijven om dit gesprek te beginnen, maar zo’n gesprek kan de lucht enorm opklaren. We zien dat regelmatig in de praktijk gebeuren bij onze coachees.

  3. Als iemand duidelijk telkens tegen de regels in handelt, overweeg dan om naar Human Resources, een ombudsman of zelfs een externe advocaat toe te gaan. Maar denk drie keer heel goed na voordat je zoiets doet. Zeker als je beslist om het intern te doen. Bereid je goed voor! Zorg dat je alle feiten goed op een rijtje hebt. Met halfzachte verhalen en halfzacht bewijs kom je meestal niet ver. Zoiets kan zelfs heel gemakkelijk schade opleveren voor je eigen reputatie. Het zegt tenslotte ook iets hoe je zelf met moeilijke omstandigheden om gaat. Zo’n actie kan gemakkelijk over komen als het opportunistisch najagen van je eigenbelang.

  4. En last but not least. Kijk ook goed in de spiegel. Bazen zijn helemaal niet de beste, slimste of meest rationele personen. Je baas is gewoon degene die op dat moment de bevoegdheid heeft om de beslissingen te nemen. Niet meer en niet minder. Heb je daar echt vrede gesloten? Of zit je eigen ego hier misschien wel in de weg?

Trap niet in de valkuil om eindeloos met je collega’s te blijven klagen over je baas achter zijn rug om. Onderzoek wijst uit dat mensen gemiddeld drie tot zes uur klagen per week. Dat is opgeteld zo’n een tot twee maanden per jaar! Bedenk wat je met die tijd ook kunt doen.

Als het echt niet werkt, je hebt het geprobeerd en het kost je nog steeds zoveel energie; vertrek dan! Het leven is te kort om ergens te blijven waar je echt niet wilt zijn. Je hebt dan misschien niet zelf je baas uitgezocht, je hebt natuurlijk altijd een keuze hoe je op je baas reageert.

Zoals altijd horen we graag je eigen ervaringen.

Hope this inspires.

Paul Donkers

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column: