Linkedin Twitter  YouTube

Hoe ontvang jij feedback?



Hoe reageer jij als je feedback krijgt? Dankbaar, of reageer je als een stekelvarken? Misschien reageer je als een gebeten hond?

Ik had vroeger vooral de neiging om als een stekelvarken te reageren. Rondom feedback speelt dan ook een complexe dynamiek. Je moet er niet teveel om vragen, want dat komt nogal onzeker over. Maar ook niet te weinig, het is een kwestie van de juiste balans vinden. Mensen vinden feedback vaak moeilijk om te geven. Maar ze vinden het ook moeilijk om het te ontvangen. Bij veel bedrijven staat het geven van feedback hoog op hun agenda. Directies realiseren zich dat het gedrag van hun medewerkers een onderscheidend verschil kan maken. Maar in de praktijk komt het er nauwelijks van.

Ik heb in de loop van de jaren veel gemakkelijker leren omgaan met feedback. De overeenkomsten in de feedback die ik krijg zijn vaak dat ik erg ambitieus kan zijn, daardoor soms erg veeleisend voor mijn omgeving. Voor sommige mensen kan ik te direct zijn in de persoonlijke omgang. Tenslotte heb ik moeten leren om niet te snel te veranderen. Nieuwe ideeën komen voor mij aan de lopende band, maar ik heb geleerd dat ik niet met elk idee iets hoef te doen. Ik ben dankbaar voor alle mensen die me vroeger en nu nog voorzien van feedback. Kortom, het went en het is mijn beste kans om telkens weer wat effectiever te worden. Ik zie het zo: ik blijft gewoon mezelf, maar dan in een betere versie.

Wat kun je doen om feedback een vast onderdeel te maken van je manier van werken?

  1. Vraag voortaan maandelijks een keer om feedback aan iemand. Niet over de inhoud (wat) maar over de manier waarop (hoe) je iets aan hebt gepakt.

  2. Volg jezelf op door het in je agenda te zetten als to-do item. Zodat je kun controleren of het die maand ook hebt gedaan. Je creëert zo een automatisme.

  3. Realiseer je dat feedback ook iets zegt over degene die de feedback geeft. Let maar eens op als iemand je een vraag stelt in een informeel gesprek. Vaak heeft zo’n vraag betrekking op wat iemand zelf bezig houdt op dat moment.

  4. Je hoeft niet inhoudelijk te reageren. Alleen als het feitelijk onjuist is. Het is tenslotte de perceptie van een ander. Daar kun je niet over van mening verschillen.

  5. “Dank je wel” zeggen is meestal het meest effectief om te reageren op feedback. Voor jezelf en voor je reputatie bij de ander.

  6. Je hoeft niet met alle feedback die je krijgt iets te doen. Het is veel effectiever om geregeld om feedback te vragen, en daarmee te ontdekken welke patronen er zijn.

Als je, in de ogen van de samenleving, succesvol bent in een beroep met veel aanzien, zorg er dan vooral voor dat je een aantal mensen om je heen houdt die je durven te blijven voorzien van feedback. Als je op een normale manier met feedback om gaat, en daarmee blijk geeft van zelfreflectie, creëer je een inspirerend voorbeeld voor je omgeving. Want voordat je het weet, wordt het anders wel erg stil om je heen. De geschiedenis heeft al vaak bewezen hoe gevaarlijk dat kan zijn.

 

Hopelijk inspireert dit.

 

Paul Donkers

 

Ray Dalio, oprichter van Bridgewater heeft 40 jaar lang gewerkt met Radicale Feedback op alle niveaus in zijn bedrijf. In zijn boek Principles gaat hij hier uitgebreid op in.


By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column: