7 do's voor het bouwen van een team
De film Moneyball suggereert dat je een effectief team helemaal uit kunt rekenen. In dit waargebeurde verhaal portretteren de makers een Amerikaans Baseball team. Brad Pitt weet als nieuwe trainer voor de club een aantal nieuwe goedkope spelers te contracteren. Hij selecteert ze door zich volop op data te baseren. Daardoor weten ze, met een zeer beperkt budget, een extreem goed resultaat te bereiken in de competitie. Was het maar zo gemakkelijk.
Op basis van mijn persoonlijke ervaring geef ik hieronder zeven do’s als je een team samen gaat stellen.
- Dit is meteen de belangrijkste. Stel het team samen op basis van de agenda. Wat moeten we bereiken de komende jaren? Daarna volgt: wie hebben we daarvoor nodig? En niet andersom!
- Zoek naar mensen in je team met dezelfde waardes. Dit geeft een stevige basis. Die basis staat je toe om het flink met elkaar oneens te zijn. Zonder dat de relatie erdoor wordt verstoord.
- Balanceer als leider tussen mensgerichtheid en resultaatgerichtheid in je aansturing.
- Selecteer mensen die complementair zijn aan elkaar. Laat je niet verleiden om vooral mensen te kiezen die je intuïtief denkt te begrijpen. Kies juist voor mensen met een andere achtergrond: leeftijd, geslacht, ervaring, cultuur, karakter. Hoe groter de verschillen, hoe meer mogelijkheden ontstaan.
- Hou mensen niet te lang in hun positie. Als duidelijk is dat iemand niet meer op zijn plaats zit, geef diegene de vrijheid terug. Wacht niet en start het moeilijke gesprek. Uit ervaring weet ik dat we vaker iemand te lang dan te kort laten zitten. Ik heb het zien gebeuren, en ik ben in het verleden zelf ook weleens in deze valkuil getrapt.
- Varieer in je gedrag. Soms moet je een vader figuur zijn; soms een strenge meester, soms een compliment geven. Soms…….. moet je vooral niks zeggen. Je bent zowel psycholoog, orkestrator en soms de vakman of -vrouw.
- Investeer in het team. Alleen aansturen op de taken is een flinke vergissing. Het gaat veel sneller vooruit als het team weet: waar gaan we naartoe? Als er een duidelijk plan is met de taakverdeling. En als de teamleden de kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Dit gaat niet vanzelf en moet door de leiding worden georkestreerd.
Ik denk dat je wetenschappelijk echt een heel eind kunt komen zoals we zagen in Moneyball. Ik pleit zelf ook voor een rationele benadering bij het leiden van een team. Maar een deel van de magie van een goed team blijft ongrijpbaar. De hand van de business leader.
Hopelijk inspireert dit.
Paul Donkers
Paul wordt internationaal geregeld gevraagd om te assisteren bij het opbouwen en verder verbeteren van teams. Van de voedingssector, de maakindustrie tot de gezondheidszorg en wereldwijde NGO organisaties. Wil je meer weten? Lees dan hier eens verder. Of praat met ons verder via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.