Linkedin Twitter  YouTube

Klaar voor de top?




Een paar jaar geleden werd ik gevraagd om Kees Jonkman (niet zijn echte naam) voor te bereiden op een top management functie. Kees was toen begin 40 en altijd erg succesvol geweest in verkoopbanen. Kees overtrof elk jaar zijn doelstellingen. Hij kreeg daarom vaak mooie bonussen. Een man met veel zelfvertrouwen. Een leuke kerel die je snel weet te charmeren. Hij vierde zijn succes graag. Twee mooie auto’s voor de deur, een mooie villa, verwarmd zwembad. Het hele plaatje.

Bij onze eerste ontmoeting vertelde hij me over zijn carrière. Ik kreeg een aaneenschakeling van hoogtepunten te horen. Eigenlijk kwam het erop neer dat het hem tot nu toe nog nooit ècht had tegen gezeten.

Als onderdeel van zijn programma, vroeg ik hem of hij het goed vond dat ik ook eens ging luisteren naar de ervaringen van zijn baas en een paar collega’s? Om van hen, anoniem, te horen hoe zij hun samenwerking met Kees ervaren?

De uitkomsten van de interviews waren ongeveer hetzelfde. Iedereen was het erover eens: Kees is een toptalent. Deze man moeten we koesteren voor ons bedrijf. Zijn minder effectieve kanten kwamen ook naar voren in de gesprekken: regelmatige uitbarstingen als hij zijn zin niet kreeg. Niet goed luisteren. En tenslotte vooral zelf willen scoren. Waardoor de mensen onder hem zich niet goed konden ontwikkelen.

Kees' 360
In het daaropvolgende gesprek besprak ik met hem hoe zijn collega’s hem zagen. Uiteraard anoniem, maar wel direct. Dit is een cruciaal moment. Komt de boodschap aan? Ik had voor Kees een samenvatting van een pagina gemaakt. In eerste instantie schrok hij. Voor iemand die alleen maar succesvol is, kan het ongemakkelijk nieuws zijn als iemand zegt dat het nog beter kan. Maar in de volgende ontmoetingen begon ik te merken dat hij goed had geluisterd. En gaandeweg ging hij er ook steeds meer voor open staan om in de spiegel te kijken. Hij zag het voordeel voor zichzelf èn voor zijn omgeving.

Dankzij of ondanks?
Het is voor ons allemaal zo ongelofelijk belangrijk om te begrijpen dat we in ons werk meestal zo succesvol zijn ondanks de manier waarop we ons soms gedragen. En niet dankzij! Dat is namelijk de grote denkfout die we maken. Ik ben succesvol, want ik gedraag me zus en zo. We denken dan: Ik ben succesvol omdat ik me zo gedraag. We zijn zo gewend geraakt aan ons oude gedrag. Het gedrag dat ons succes heeft gebracht. Maar voor het volgende niveau moet je vaak juist wat anders gaan doen. Als we eerlijk in de spiegel kijken, ons gedrag hier en daar wat bijstellen, pas dan geven we onszelf de beste kans om nog succesvoller te worden. Bovendien, hoe hoger je komt in een organisatie, hoe belangrijker je gedrag wordt. Zie hier: het welbegrepen eigenbelang in de praktijk.

En Kees? Die was klaar voor zijn volgende stap.

Hopelijk inspireert dit.

 

Verder praten met ons over ons programma voor executive coaching? contacteer ons via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Vind hier wat meer informatie (Engels) over dit programma.


By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column: