Linkedin Twitter  YouTube

Team building 2.0

Een dagje teambuilding is voor veel organisaties een bekend recept. Maar vaak hebben dit soort dagen meer weg van een schoolreisje. ‘Samen tijd doorbrengen’ is dan het doel op zich geworden. Maar ga eens na, het is een forse investering om de top van een organisatie bij elkaar te halen. Zowel wat betreft tijd als wat betreft geld. In alle jaren dat ik actief ben in de advieswereld, heb ik inmiddels vele tientallen van dit soort dagen meegemaakt. Ik verwonder me er dan vaak over hoe weinig doordacht er wordt omgegaan met de beschikbare tijd. Er wordt samen naar het voetbal toe gegaan, er wordt deelgenomen aan golf clinics of er wordt samen door de bergen gewandeld. Vaak zonder duidelijke voorbereiding door de deelnemers, een duidelijke agenda, laat staan follow-up.



De aanpak die wij in de loop van de jaren hebben ontwikkeld is erop gericht om een team door middel van een intensieve workshop heel gericht samen te laten werken. Het team richt zich tijdens workshops op de uitvoering van de strategische doelstellingen van de organisatie. In onze ogen is dat vaak een veel betere investering van de beschikbare tijd. Door focus te leggen op de uitvoering van de strategie kan de organisatie de echte versnelling realiseren. Het team bepaalt met elkaar en dwars door alle silo's heen, de prioriteiten, de acties die bij de prioriteiten horen, eventuele barrières worden opgelost en alle acties hebben een eigenaar.

Als je dus je team wil coachen naar een dream team, controleer dan eens van-te-voren onderstaande checklist:
  1. Is er in het team voldoende onderlinge basis aanwezig om te kunnen starten met team gericht werken? Indien nog onvoldoende, investeer dan om te beginnen eerst in het bouwen van het onderlinge vertrouwen. Anders ga je te snel en heeft team gericht werken weinig effect. Je bouwt dan op drijfzand.
  2. Zijn de karakters in het team complementair aan elkaar of heb je toch vooral een groep look-a-likes om je heen?
  3. Heb je min of meer je definitieve team bij elkaar? Of verwacht je nog grote veranderingen op korte termijn?
  4. Is er sprak van verkokerd denken? Team gericht werken helpt je om de aanwezige silo's te bestrijden.
  5. Is de strategie voldoende uitgewerkt?
  6. Vertaling van de executie op deze manier helpt je om echte eigenaars voor de verschillende acties te benoemen.
Door op deze manier echt samen te werken, leert iedereen elkaar tijdens de workshops beter kennen. Daardoor neemt het onderlinge vertrouwen verder toe. Het resultaat is team building 2.0

Geïnteresseerd om meer te horen over onze ervaringen en aanpak? Laat het ons gerust weten via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Indien gewenst brengen we je ook graag in contact met onze relaties die hiermee ervaring hebben.

Zoals altijd horen we graag je eigen ervaringen met team building. Plaats je commentaar hieronder.

Paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column: