Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Ontwikkel strategische denkers in je organisatie

This article was published in English by Harvard Business Review Blog Network in February 2014. Rob Kabacoff is Vice-President of our strategic partner Management Research Group, an assessment design firm based in Portland, beautiful Maine (USA). With offices in Dublin (Ireland). They are our prime supplier of the assessments we use with our clients at our firm. All of their assessments and services are designed and delivered to offer meaningful insight, inspire reflection, and make people feel valued, respected, and encouraged. It honors the complexity of the individuals we work with. Not overly simplifying and bringing people back to colors or numbers. For more info, please visit them here (www.mrg.com). For more information about our assessment possibilities, please visit us here

Onderzoek na onderzoek wijst uit dat strategische denkers behoren tot de meest effectieve leiders. Terwijl er een overvloed is aan boeken, cursussen, artikelen en meningen over het proces van strategische planning, de focus is meestal op een geïsoleerd proces dat misschien maar twee keer per jaar plaats vindt. Een echte strategische denker denkt en handelt elke dag strategisch.

Is er dus een manier om strategisch denken in je organisatie routinematig aan te moedigen?

Ik zou zeggen van wel - en dat is het meest belangrijke dat je als leider kunt doen. In 2013 heeft Management Research Group (MRG) op wereldwijd onderzoek hiernaar afgerond. We hebben het gedrag en de effectiviteit onderzocht van 60.000 managers en executives in meer dan 140 landen en in 26 branches. Alle deelnemers werden onderzocht met de Leadership Effectiveness Analysis (LEA), een 360 graden assessment instrument dat 22 leiderschapsgedragingen en meer dan 20 meetpunten heeft op effectiviteit. Leiderschap gaat dan vooral over innovatie, overtuiging, communicatie, resultaatgerichtheid. Terwijl meetpunten op effectiviteit gaan over toekomst potentieel, betrouwbaarheid, bedrijfsvaardigheden en om kunnen gaan met mensen.

We hebben gezien dat een strategische benadering van leiderschap, gemiddeld, 10 keer belangrijker is voor de gepercipieerde effectiviteit van leiderschap dan de alle andere gedragingen. Strategie is twee keer zo belangrijk als communicatie (de tweede belangrijkste leiderschapsgedraging) en bijna 50 keer zo belangrijk als hands-on tactisch gedrag. (Dat betekent niet dat tactisch gedrag niet belangrijk is, maar daarmee differentieert een zeer effectieve leider zich niet van alle anderen).

Strategische leiders nemen een brede, lange termijn benadering om problemen op te lossen door objectieve analyse, vooruit te denken en door planning. Dat betekent dat ze in staat zijn om te denken in verschillende tijden. Daardoor identificeren ze wat ze willen bereiken: nu, over zes maanden, over een jaar en in drie jaar. Het betekent ook systematisch kunnen denken. Dat betekent doorzien van de impact beslissingen op de verschillende onderdelen in de organisatie - inclusief interne afdelingen, personeel, leveranciers en klanten.

In onze studie, de leiders die goed scoorden op deze vaardigheden werden zes keer zo veel gezien als effectieve leiders dan de mensen die daar laag op scoorden. Onafhankelijk van hun andere gedragingen. Zij werden ook vier keer zo vaak gezien als mensen met meer toekomstpotentieel in hun organisatie.

In een vervolgstudie onderzochten we het gewenste ideale profiel zoals dat is opgesteld door 10.000 senior executives die als taak hebben om de leiderschap doelstellingen te bepalen voor hun organisatie. Als we hen vroegen welk leiderschapsgedrag het meest kritisch is voor hun organisatie, kozen ze Strategisch in 97% van alle gevallen.

Zowel de onderzoeksresultaten als de prioriteit die senior leiders geven aan strategisch leiderschap bevestigen het belang om deze vaardigheid en manier van denken te integreren in elk leiderschap initiatief.

Hoe kunnen organisaties strategische leiders ontwikkelen?

Het is niet gemakkelijk. Strategisch denken is een moeilijke vaardigheid omdat het zowel een manier van denken is als een serie van technieken. Sterker nog, op de werkvloer worden tactische hands-on reacties op situaties vaak meer gewaardeerd dan lange termijn visie en planning. Maar het is wel mogelijk om strategisch denken te ontwikkelen. Hier zijn enkele manieren waarop u strategisch denken kunt stimuleren.
  • Moedig managers aan om tijd te reserveren voor strategische planning (alleen en in overleg met anderen). Een strategische benadering kost tijd. Maak het een terugkerend onderdeel van hun werk.
  • Voorzie je managers van informatie over de markt, de industrie, klanten, concurrenten en nieuwe technologieën die je onderneming beïnvloeden. Een van de voorwaarden voor strategisch denken is om een relevant en breed perspectief te hebben zodat je leiders boven de dagelijkse vragen uit kunnen stijgen.
  • Hou mensen geïnformeerd over wat er intern gebeurt. Voor effectieve strategie moet informatie breed worden gedeeld. Cross-functionele teams kunnen werken aan strategische organisatie problemen, en het resultaat van hun denkwerk en inspanningen moet worden gedeeld met de rest van de organisatie.
  • Geef managers een mentor. Een van de meest effectieve manieren om je strategische vaardigheden te ontwikkelen is door een mentor te hebben die erg strategisch is. De ideale mentor is iemand die erkend wordt als iemand die mensen gefocussed houdt op hun strategische doelen en op het resultaat van hun acties.
  • Communiceer een heldere filosofie, missie en doelstellingen naar de organisatie. Individuen en groepen moeten de bredere organisatiedoelstellingen begrijpen om gefocussed te blijven en om het te integreren in hun eigen plannen en strategieën.
  • Beloon mensen die strategisch denken. De organisatie cultuur moet zoveel mogelijk gebouwd zijn om kansen te benutten en problemen te voorkomen. Crisis management moet worden tegen gegaan. Bijvoorbeeld, managers worden beloond omdat ze snel verschillende oplossingen kunnen bedenken met de grootste toegevoegde waarde voor de lange termijn voor de organisatie.
  • Creëer perspectief voor mensen door stategie te integreren in trainings en ontwikkelingsprogramma's. Vorm mensen in wat strategisch denken is en moedig hen aan om 'waarom' en 'wanneer' vragen te stellen. Wanneer een manager een actie voor stelt, kan de baas vragen welk strategisch doel dat dient en wat de impact zal zijn op interne en externe stakeholders. Bij het consequent stellen van deze vragen zal bijdragen aan het ontwikkelen van strategische leiders.
Het ontwikkelen van een strategische benadering is niet gemakkelijk, maar het resultaat maakt vaak het verschil tussen een gemiddelde en een exceptionele leider.

Robert Kabacoff
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437