Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

De illusie van succes Deel 3

De veranderingen doorvoeren die we moeten doorvoeren
Laten we u nu even in de kijker zetten aangezien slechts weinigen onder ons tegen de illusie van succes bestand zijn. Kies een van uw eigenzinnige of onaantrekkelijke gedragsvormen uit; iets waarvan u weet dat uw vrienden, familieleden of medewerkers het als vervelend ervaren. Stel uzelf nu de volgende vragen: “Blijf ik dit doen omdat ik denk dat het enigszins gepaard gaat met de goede dingen die me overkomen zijn?” Onderzoek dit nader. “Helpt dit gedrag me om resultaat te boeken? Of is het louter een van die irrationele, bijgelovige overtuigingen die mijn leven al jarenlang bepalen?” Het eerste is ‘omdat’ gedrag; het laatste ‘ondanks’ gedrag.
Om de illusie van succes naast u neer te kunnen leggen, moet u waakzaam zijn en uzelf voortdurend de volgende vraag stellen: “Is dit gedrag een geldige reden voor mijn succes of houd ik mezelf gewoon voor de gek?”

De eerste stap om een positieve gedragsverandering te bereiken, bestaat erin te beseffen dat succesvolle leiders moeite hebben om te veranderen; dit om alle redenen die we hierboven besproken hebben. U moet beseffen dat dezelfde overtuigingen die u geholpen hebben om te staan waar u nu staat, u wel eens zouden kunnen verhinderen om te gaan naar waar u naartoe wil.

Al mijn klanten die een ‘personal coaching’ programma bij me volgen, zijn CEO’s of mensen die het potentieel in zich hebben om CEO in een grote onderneming te worden. Ik word niet betaald als ze geen positieve, meetbare veranderingen bereiken; dit wordt niet door hen, maar door hun belangrijkste stakeholders beoordeeld. Deze zeer getalenteerde leidinggevenden zijn briljante mensen die grote successen geboekt hebben en nog beter willen worden. Al mijn klanten zullen bevestigen dat het met al deze motivatie en bekwaamheid eenvoudig lijkt om te veranderen, maar dat dit in werkelijkheid helemaal niet het geval is.

Hoe kan u een positieve gedragsverandering bereiken? Kweek de gewoonte aan om de belangrijkste mensen uit uw omgeving te vragen hoe u uw gedrag kan verbeteren. Laat ze u helpen om u te brengen van waar u nu staat (dit kan een fantastische plek zijn) naar waar u naartoe wil (dit kan een nog betere plek zijn). Houd er rekening mee dat wanneer mensen u vertellen op welke vlakken u nog vooruitgang kan boeken, u aanvankelijk geneigd kan zijn te geloven dat ze het verkeerd voor hebben of verward zijn. Leg u neer bij het feit dat uw geloof in uw vorige successen – en uw bijdrage aan het succes van uw team – waarschijnlijk overdreven is. Geef hen het ‘voordeel van de twijfel’. Sta open voor het feit dat ze wel eens gelijk zouden kunnen hebben en u wel eens diegene zou kunnen zijn die ‘verward’ is.

Aanvaard het feit dat u enkel gaat veranderen wat u wilt veranderen en dat de motivatie/toewijding om te veranderen van uzelf moet uitgaan. Vaak heb ik Ed Zander, de CEO van Motorola, zijn leiders met een hoog potentieel de waarde ‘aanmoediging tot participatie’ horen bijbrengen, waarbij het ook duidelijk was dat niet elke beslissing via een stemming of consensus genomen hoeft te worden. Leiders moeten beslissingen nemen. Na geluisterd te hebben naar de input van mensen waar u respect voor heeft, dient u enkel nog te werken aan de veranderingen die u de juiste voor u en voor uw organisatie acht. De wil om te veranderen moet van uzelf uitgaan.

Ten slotte, dient u overbelasting te vermijden. Zorg ervoor dat het veranderingsproces positief, eenvoudig, doelgericht en vlot blijft. Houd er rekening mee dat u van nature uit geneigd bent te denken dat u meer kan doen dan u eigenlijk zal doen. In het verleden raadde ik leiders aan om 1 vlak tot 3 vlakken met het oog op gedragsverandering uit te kiezen. Dat was toen ik nog jong en idealistisch was. Nu raad ik leiders aan om één belangrijke gedragsvorm uit te kiezen om deze te trachten te verbeteren.

Blijf uw gedrag opvolgen samen met de mensen waar u respect voor heeft; dan kan u steeds beter worden. Een van mijn klanten, George Borst, de CEO van Toyota Financial Services, was zeer succesvol in het veranderen van de gedragsvorm die hij wou verbeteren, namelijk een effectievere coach worden. Toen we de positieve resultaten van zijn medewerkers overliepen, kwam hij tot een groot inzicht. “Als ik mijn leiderskwaliteiten wil blijven verbeteren, zal ik er mijn hele leven lang aan moeten werken, niet?”

Zoals de wijze generaal eerder opmerkte: laat het succes niet naar uw hoofd stijgen wanneer u opklimt en die ster bemachtigt! Besef dat elke promotie het voor u moeilijker kan maken om te veranderen. Zorg steeds voor het juiste evenwicht tussen het zelfvertrouwen dat u geleid heeft naar waar u nu staat en de nederigheid die nodig is om u te leiden naar waar u naartoe kan gaan.

Het leven is goed.

Marshall
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437