Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

De illusie van succes Deel 1

Ieder mens, zelfs ieder dier, vertoont de neiging bepaald gedrag dat door een positieve bevestiging gevolgd wordt, te herhalen. Hoe succesvoller we worden, hoe meer positieve bevestiging we krijgen en hoe groter de kans dat we de illusie van succes zullen ervaren.

Ik gedraag me zo. Ik ben succesvol. Daarom moet ik wel succesvol zijn omdat ik me zo gedraag.

Fout!

Hoe hoger we in de organisatie opklimmen, hoe vaker onze werknemers ons laten weten hoe geweldig we zijn! Ons gedrag wordt vaak door een positieve bevestiging gevolgd, zelfs wanneer dit gedrag absurd is. Tijdens een etentje luisterde ik ooit naar een wijze militaire leider die zijn jarenlange ervaring met een enthousiaste, pas gepromoveerde generaal deelde: “Ben je onlangs beginnen te merken dat wanneer je grapjes vertelt, iedereen in lachen uitbarst en wanneer je iets ‘verstandigs’ zegt, iedereen het met je eens is?” De nieuwe generaal antwoordde hierop: “Ja, dat klopt. Waarom?” De oudere generaal lachte en ging hierop verder: “Laat me de situatie even verduidelijken. Je bent helemaal niet zo grappig en verstandig! Het draait gewoon om die ster op jouw schouder. Laat het succes niet naar je hoofd stijgen!”

We willen allemaal horen wat we graag horen. We willen die geweldige dingen die anderen ons over ons vertellen, maar al te graag geloven. Door in onszelf te geloven, kunnen we succesvol worden. Maar hierdoor kunnen we ook heel moeilijk veranderen. Zoals de wijze generaal aangaf, zijn we helemaal niet zo grappig en verstandig. Als we even kritisch voor onszelf willen zijn, kunnen we allemaal beter worden. Als we begrijpen waarom het voor succesvolle leiders zo moeilijk kan zijn om hun gedrag te veranderen, kunnen we onze kansen verhogen om de nodige veranderingen door te voeren waardoor we nog succesvoller kunnen worden.

Waarom we tegen verandering zijn

Enkele jaren geleden lanceerde verzekeringsmaatschappij UNUM een reclamespot waarin een sterke grizzlybeer te zien was die tot aan zijn nek, met zijn kaken wijd open en zijn tanden bloot, midden in een woelige stroom stond. De beer wou een niets vermoedende zalm vangen die stroomopwaarts aan het zwemmen was. Men kreeg de volgende boodschap te lezen: WAARSCHIJNLIJK VOELT U ZICH ZOALS DE BEER; WE ZOUDEN WILLEN SUGGEREREN DAT U DE ZALM BENT.

Dit reclamespotje werd bedacht om invaliditeitsverzekeringen te verkopen, maar ik beschouwde het als een krachtige stelling voor de manier waarop we allen een waanvoorstelling over onze verwezenlijkingen, status en bijdragen hebben. Vaak
  • overschatten we onze bijdrage aan een project;
  • hebben we een onterecht een te hoge dunk van onze vaardigheden en status ten opzichte van onze collega's;
  • vaak overdrijven we met betrekking tot de impact van ons project op het rendement, door geen rekening te houden met werkelijke en verborgen kosten.

Vele van onze waanvoorstellingen kunnen voortvloeien uit het feit dat we onszelf met succes, en niet met falen, associëren. Aangezien we positief worden bevestigd door de successen die we in het verleden geboekt hebben, voorspellen we dat we in de toekomst grootse dingen zullen verwezenlijken.

Het feit dat succesvolle mensen de neiging vertonen om waanvoorstellingen te hebben, is niet helemaal slecht. Door te geloven dat we geweldig zijn, krijgen we zelfvertrouwen. Hoewel we niet zo goed zijn als we wel denken, helpt dit zelfvertrouwen ons eigenlijk om beter te worden dan we zouden worden als we niet in onszelf geloofden. De meest realistische mensen ter wereld hebben geen waanvoorstellingen, maar zijn depressief!

Hoewel onze zelfgenoegzame waanvoorstellingen ons bij de verwezenlijking van onze doelstellingen kunnen helpen, kunnen ze het ons ook moeilijk maken om te veranderen. Wanneer anderen in feite suggereren dat we zouden moeten veranderen, gaan we ze misschien met grote verbijstering aanstaren.

De driedelige reactie hierop is interessant. Aanvankelijk zijn we ervan overtuigd dat de anderen verward zijn. Ze zijn slecht geïnformeerd en weten niet waarover ze spreken. Waarschijnlijk verwarren ze ons met iemand die werkelijk dient te veranderen. Wanneer we beseffen dat de anderen niet verward zijn – misschien klopt hun informatie over de tekortkomingen die ze bij ons vaststellen wel -, komen we vervolgens in de ontkenningsfase terecht. Hun kritiek zou wel eens kunnen kloppen, maar zal wel niet zo belangrijk zijn; anders zouden we niet zo succesvol zijn! Wanneer de rest faalt, gaan we anderen uiteindelijk misschien aanvallen. We brengen de boodschapper in diskrediet. We besluiten dan het volgende: “Waarom zou een winnaar als ik naar een verliezer als jij luisteren?”

Dat zijn slechts enkele van onze eerste reacties op wat we niet willen horen: ontkenningsmechanismen. Breng dit in verband met de zeer positieve interpretatie die succesvolle mensen toekennen aan:

  • hun prestaties uit het verleden,
  • hun bekwaamheid om hun succes te beïnvloeden (in tegenstelling tot gewoon geluk hebben),
  • hun optimistische overtuiging dat hun succes in de toekomst zal blijven voortbestaan,
  • hun overdreven controle over hun eigen lotsbestemming (in tegenstelling tot de controle door externe krachten) en u krijgt een heleboel redenen waarom ze tegen verandering gekant zijn.

Onze positieve overtuigingen in verband met onszelf helpen ons succesvol te worden. Diezelfde overtuigingen kunnen er echter ook voor zorgen dat we moeilijkheden ondervinden om te veranderen. Diezelfde overtuigingen die ons geholpen hebben om hier – ons huidig succesniveau - te raken, kunnen ons hinderen bij het doorvoeren van de veranderingen die we nodig hebben om daar – het volgende niveau dat we kunnen bereiken – te raken.

Deel 2 van deze column wordt gepubliceerd op vrijdag 7 februari.

Het leven is goed.

Marshall

Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437