Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Beter leiderschap door slaap?

Wie wil er nou niet nog helderder kunnen denken, informatie nog effectiever kunnen verwerken, zich meer kunnen herinneren van wat we leren, zien, lezen en horen? Wie wil niet nog innovatiever zijn en beter om kunnen gaan met zijn eigen emoties?

Nieuw onderzoek dat werd gepresenteerd tijdens de Neuroleadership Summit afgelopen september in London geeft ons waardevolle antwoorden om het uithoudingsvermogen van ons leiderschap verder te verbeteren.


Misschien niet verassend, maar wel in de mate van belangrijkheid waarmee het naar voren komt: voldoende of kwalitatief goede slaap staat bovenaan de lijst om het potentieel van je brein te kunnen benutten voor effectief leiderschap.

Jessica Payne, Ph. D. - een breinonderzoeker van de Notre Dome universiteit in de USA - heeft zich volledig gespecialiseerd in stress onderzoek. Tijdens een van sessies tijdens de conferentie, introduceerde ze haar slaap onderzoek met de stelling: "als we onvoldoende slaap krijgen, zijn onze cognitieve functies net zo slecht als wanneer we dronken zijn". Nog verrassender was het om te horen dat slaaptekort al direct ontstaat na een nacht van minder dan optimale slaap!

Zoals het onderzoek van Dr. Payne laat zien ondersteunt slaap het brein in verschillende opzichten. De eerste uren van de slaap zijn de diepste fases en de periode waarin ons brein ervaringen opslaat van hetgeen we hebben meegemaakt. Verstoring van deze fase leidt ertoe dat ons geheugen van wat we lezen, bespreken, zien en we anderen beloofd hebben, zwakker is en daardoor minder betrouwbaar wordt.

Slaap helpt ons ook bij, wat hersenonderzoekers noemen "creatieve cognitie". Ons vermogen om patronen te zien en verbindingen te leggen. Het helpt ons om de kern van iets te pakken te krijgen. Dit proces vindt later in de slaap cycli plaats, tijdens de fase die bekend staat als de REM (Rapid Eye Movement) slaap. Als we tijdens deze fase niet goed slapen, verminderen we ons vermogen om problemen op te lossen, om creatief te zijn en om onze emoties te controleren.

Voor degenen onder ons die weleens worstelen met een goede nachtrust heeft Dr. Payne goed nieuws. Er is niet veel verbetering voor ons brein nodig om al te profiteren van wat meer slaap. De suggesties van Dr. Payne:
  • Gun jezelf 20 minuten meer slaap per nacht of neem een 'power nap' van 20 minuten gedurende de dag.
  • Als er geen tijd is voor wat extra slaap, is er een aantal activiteiten die slaap deels kan vervangen. Deze leveren weliswaar niet de volledige voordelen op van meer slaap, maar komen in de buurt. Probeer eens:
  • Meditatie
  • Een ontspannende wandeling in de natuur
  • Je ogen sluiten en luisteren naar rustgevende muziek

Dus, wanneer je nu de eerstvolgende keer moeite hebt om je iets te herinneren, langer nodig hebt om een probleem op te lossen, of wenste dat je creatiever was, probeer eens wat meer te slapen. Je brein en je collega's zullen je dankbaar zijn!

Tricia Nadaff
President Management Research Group
www.mrg.com

Tricia Nadaff is the president of our strategic partner Management Research Group, an assessment design firm based in Portland, in beautiful Maine (USA). With a global reach and offices in Dublin (Ireland). They are our prime supplier of the assessments we use with our clients at our firm. All of their assessments and services are designed and delivered to offer meaningful insight, inspire reflection, and make people feel valued, respected, and encouraged. It honors the complexity of the individuals we work with. Not overly simplifying and bringing people back to colors or numbers. For more info, please visit them here (www.mrg.com)

Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437