Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

10 lessen voor een succesvolle carrièreswitch

Na 21 dienstjaren bij Philips trok Arnold Stokking de deur achter zich dicht. Een plan B had hij niet. Ondertussen is hij al een paar jaar aan de slag bij de ‘Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO)’. Maar die overstap was niet evident...Hieronder zijn 10 lessen uit zijn transitie

1. Neem een time-out

Een vertrek is altijd een emotioneel moment. Dat was bij mij niet anders. Onbegrip. Frustratie ook. Een zware dobber want ik had echt het beste van mezelf gegeven. Mislukken was nieuw voor mij en dat frustreerde me enorm.

Mijn advies? Geef je frustratie een plaats, neem er afstand van, en ga pas dan solliciteren. Neem een time-out en ga iets totaal anders doen! Een oude hobby, muziek maken, sporten, reizen, studeren … Maakt niet uit. Afstand nemen is de boodschap.

2. Zoek een eigen onderwerp
Herman van Herterijck, senior consultant bij tèn company, gaf me een belangrijk advies: ‘Verdiep je in een vak.’ Dat klonk toen wat vreemd omdat ik net een algemene directiefunctie uitgeoefend had. Maar dat simpele zinnetje zette me toch aan het denken, en al vrij snel koos ik voor ‘alliantiemanagement’: op gestructureerde wijze nieuwe allianties opzetten, onderhandelen, implementeren en optimaliseren.

Toen ik die weg gekozen had, ging het snel. Bij Philips heb ik ooit het alliantiekantoor geleid. Dus ik pikte mijn contacten van vroeger snel weer op, ging aan de slag met vakliteratuur en gaf lezingen over dit onderwerp. Kortom: 
  • ik was actief bezig zonder te solliciteren;
  • ik kon voortbouwen op mijn carrière; en
  • ik kon uitleggen wat ik aan het doen was, en dat gaf me een boost.

3. Interimwerk is goed
Bij mijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging kwam ik toevallig in contact met TNO. Voor mij onbekend en onbemind. Ik wilde ondernemen en dat doe je niet bij een bedrijf als TNO, toch?

Daarom koos TNO voor een tussenoplossing: een interimopdracht op de marketingafdeling. De drempel was laag en ik hapte toe. Nog geen seconde heb ik spijt gehad van mijn beslissing. Wat een boeiende werkomgeving! En zonder die tijdelijke job was die ervaring compleet aan mij voorbijgegaan...

4. Doe wat je leuk vindt
Weet je wat echt de doorslag gegeven heeft? Elke dag ging ik met plezier naar mijn werk. Ook al reisde ik heel veel  en moest ik flink inleveren.

Mijn advies? Doe wat je leuk vindt en ken je eigen prioriteiten. De mensen en de inhoud van de job gaven voor mij de doorslag. Inkomensoptimalisatie was niet langer een prioriteit. Dat besef gaf me een gevoel van vrijheid, en toen TNO me een vast contract aanbod, was mijn beslissing snel genomen.

5. Zet een stap vooruit
Als je je job verliest, begint je zoektocht vaak op bekend terrein. In mijn geval: de leveranciers, klanten en concurrenten van Philips. Achteraf gezien prijs ik me gelukkig dat ik een tijdje op zoek ben geweest. Een snelle overstap zou tot meer van hetzelfde hebben geleid.

Mijn advies? Durf een stap vooruit te zetten, ook al begeef je je daardoor op onbekend terrein. Durf te kiezen voor een andere sector. Je frisse, onbevangen kijk zal in de meeste gevallen positief onthaald worden. Besef dat je werkervaring heel relevant en zelfs vernieuwend kan zijn in andere branches. Maak er een wederzijdse verrijking van!

6. Ken je eigen talent

TNO is een onderzoeksorganisatie. Maar ik ben geen onderzoeker. Het had dus geen zin om me als een gek te verdiepen in allerlei onderzoeksmethoden.

Mijn advies? Schoenmaker blijf bij je leest! Met andere woorden: ik ben een bruggenbouwer, geen wetenschappelijk geschoolde onderzoeker. Ik zorg niet voor de onderzoeksresultaten, maar ik breng ze wel naar de markt. Dat is mijn talent en daarom koos TNO voor mij. Ik weet waarmee TNO bezig is, maar ik ken mijn grens. Ik hoef heus niet alles te weten om mijn job behoorlijk uit te voeren.

7. Geef anderen ruimte
TNO was nieuw voor mij. Echt nieuw. En dus moest ik noodgedwongen leren van anderen. Toppers in een vakgebied dat ik niet kende. Al snel merkte ik dat individueel talent echt een verschil kan maken. Waarom zou ik die briljante stroom proberen af te remmen?

Mijn advies? Zorg ervoor dat professionals optimaal kunnen functioneren en verbonden zijn met de buitenwereld. Dan komen de resultaten vanzelf. Zelf noem ik het ‘door de mensen heen managen’. Let op de trends, denk op lange termijn en laat het individu ruimte voor het managen van  de dag.

8. Durf te vernieuwen
Natuurlijk zijn er ook valkuilen. Als je in een nieuwe omgeving terechtkomt, ben je geneigd om je te confirmeren. Doe dat vooral niet! Vertrouw op je ervaring en durf te vernieuwen. Zo heb ik bij TNO bijvoorbeeld de positionering van het bedrijf ter discussie  gesteld. Waar staat TNO voor? Hoe zit het met de businessmodellen? Ik ging eigenlijk onbewust op zoek naar het ‘nieuwe TNO’.

Mijn advies? Word niet te snel een van hen. Wat bijzonder is, is altijd relatief. Ga op zoek naar wat bijzonder is ‘voor je nieuwe organisatie’.

9. Geef je mening
De kracht van vernieuwing zit in de confrontatie met afwijkende denkbeelden. Alles draait om dialoog. Het gaat niet om het grote gelijk. Het is zelfs niet belangrijk of je het al dan niet bij het rechte eind hebt. Het is belangrijk om  voor jou vreemde, of zelfs vastgeroeste, denkbeelden te bediscussiëren.

Mijn advies? Geef jezelf de kans om je nieuwe werkomgeving te doorgronden. Maar zodra het zover is, en dat merk je echt wel, moet je durven uitkomen voor je mening. Ga voor een open dialoog en leer van elkaar.

10. Kijk niet alleen vooruit
Als je na 21 jaar afscheid neemt van je werkgever is dat een schok. Het is evident dat je dan in de eerste plaats met je toekomst bezig bent. Waar kan ik aan de slag? Hoe houd ik mijn inkomen op peil? Hoe kan ik mijn competenties verbeteren? … Allemaal vragen die toekomstgericht zijn.

Mijn advies? Ga niet te snel. Even terugkijken helpt. Iedereen heeft een persoonlijk verhaal en daar moet je echt mee aan de slag durven gaan. Staar je niet blind op de toekomst.

Prettig weekend,Arnold Stokking

Deze column is de uitwerking van de speech die Arnold Stokking in april 2013 gaf tijdens ons vijfde charity dinner.
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437