Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Smart is niet alleen een auto

Wordt het een tunnel of gaan we toch voor een brug? De Antwerpenaren onder ons weten precies wat ik bedoel. Maar ook wie nog nooit van de Lange Wapper gehoord heeft, ziet onmiddellijk dat het één het ander uitsluit. Kiezen is de boodschap, en liefst zo snel mogelijk!De omschrijving van de opdracht. Daar draait het om. Een team aan het werk zetten, vergelijk je best met een kapitein die de vaarroute van zijn schip uitstippelt. Hij heeft een goede bemanning en een zeewaardige schuit nodig, dat spreekt voor zich. Maar zonder kompas komt hij nergens, toch?

Gezwoeg
Ik heb het vaak meegemaakt. Een team gaat enthousiast aan de slag. Er is een nieuw project en iedereen gaat vol voor een goede afloop. Na een paar brainstormsessies rollen de ideeën vrolijk over tafel. Lachende gezichten. Tot de eerste problemen opduiken. Is dit wel haalbaar? Hoe zal de klant reageren? En hoe zit het met het budget? Is er nog een alternatief?

Juist ja, het vlot niet altijd. En wat erger is: al dat gezwoeg levert meestal wel een resultaat op, maar vaak lost dat resultaat de verwachtingen niet in. Er is niets zo erg als een brug te ontwerpen om daarna tot de conclusie te komen dat het toch beter een tunnel zou worden. Uiteraard moet je altijd voor de beste oplossing gaan. Dus als blijkt dat een tunnel beter is, dan kieper je je brugplannen in de vuilnisbak. Maar besef dan wel dat je zo’n bocht, hoe noodzakelijk ook, niet ongestraft maakt.

Samen met het voorafgaande werk gaat ook de motivatie van je team verloren. Om nog maar te zwijgen van de geloofwaardigheid. Je gooit dus één en ander te grabbel: de kosten swingen de pan uit, je planning raakt hopeloos in de war, de klant begint te zeuren … Moet ik nog doorgaan?

Smart
Wat ik wil zeggen, is dat een team niet succesvol kan zijn zonder een secuur afgelijnde eindopdracht. En die opdracht moet zo snel mogelijk vorm krijgen. Liefst zelfs onmiddellijk bij de start, op het moment dat de algemene planning wordt opgesteld. Zorg ervoor dat je team precies weet waar het naartoe moet. Op die manier houd je iedereen scherp en gemotiveerd. Want er is niets zo lekker als de smaak van succes. Het behalen van een vooropgesteld doel smaakt naar meer, en iedereen zal extra gemotiveerd zijn.

Hoe groter de opdracht, hoe meer tijd je moet inplannen. Dat spreekt voor zich. Het omschrijven van een grote opdracht is heel complex, en soms zijn aanpassingen niet te vermijden. Maar bedenk dat elke afwijking van het doel voor extra werk zorgt. Je team zal een deel van het werk opnieuw moeten doen. En hoe dichter bij het einddoel, hoe groter het effect van een koerswijziging zal zijn!

Ik raad aan dat je vooraf omschrijft hoe eventuele afwijkingen beheerd moeten worden. Het is een klassieker, maar waarom probeer je het smart-principe eens niet een keertje uit?
  • S staat voor ‘specifiek’. Het doel moet zo precies mogelijk omschreven zijn.
  • M staat voor ‘meetbaar’. Achteraf moet het mogelijk zijn om objectief vast te stellen in welke mate het einddoel bereikt is.
  • A staat voor ‘aanvaardbaar’. Het team moet zich ‘eigenaar van de opdracht’ voelen.
  • R staat voor ‘realistisch’. Het doel moet haalbaar zijn.
  • T staat voor ‘tijdsgebonden’. Wanneer moet het doel bereikt zijn? Een deadline is noodzakelijk.
Smart. Wie dit simpele woordje onthoudt en in de praktijk weet toe te passen, komt al een heel eind. Tenzij je een echte autofreak bent natuurlijk!

Prettig weekend,

Philip van Herterijck
Herman van Herterijck

Noot van de redacteur: De Lange Wapper is de naam van een brug in België. Vooralsnog bestaat de brug enkel op papier.
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437