Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Geen enkel merk is onsterfelijk

Kodak. Er zijn zo van die merken. Ze zijn zo sterk dat de merknaam een synoniem wordt voor het product. Een Kodak? Dat is gewoon een fototoestel. Punt. Beresterk merk. En toch blijkt Kodak nu een reus op lemen voeten. Of hoe geen enkele merknaam onsterfelijk is.

In januari is het onvermijdelijke gebeurd. Kodak heeft Chapter 11 aangevraagd. De fotogigant krijgt bescherming tegen zijn schuldeisers en zal de markt stap voor stap verlaten. Een eervolle aftocht zeg maar. Het bedrijf gaat zich enkel nog richten op onlineafdrukken, printers en accessoires die compatibel zijn met andere merken. De wereldberoemde merknaam wordt in licentie gegeven aan andere producenten ...

Donkerrood
Kodak zit al jaren in de hoek waar de klappen vallen. Sinds 2007 gaat het van kwaad naar erger. De cijfers kleuren donkerrood. Kodak sluit zijn boekjaar jaar na jaar af met verlies. 15 jaar geleden noteerde het aandeel nog rond de 100 dollar. Nu is dat minder dan 1 dollar!

De digitalisering van de fotomarkt is de boosdoener. Vandaag is alles gedigitaliseerd, ook in de wereld van de fotografie. Kodak bedacht zelf het eerste digitale fotoapparaat. En toch is precies die digitale golf de doodsteek voor het bedrijf. De pionier van weleer wordt langs alle kanten voorbij gesneld door concurrenten die wel bij de pinken zijn. Concurrenten die niet op hun lauweren rusten. En die niet in het verleden blijven hangen.

Ironie ten top, want Kodak miste de boot compleet. Kodak investeerde miljoenen in de eerste digitale camera. Maar het bedrijf was bang dat het de eigen analoge fotomarkt zou kaalvreten, dus belandde het project in de koelkast. De bestuurders hadden geen verbeelding. Ze konden zich geen wereld zonder analoge film voorstellen. Fout natuurlijk. Canon, Sony en Nikon zagen wel toekomst in de nieuwe technologie en namen een voorsprong die Kodak nooit meer zou kunnen inhalen.

Met andere woorden: de andere spelers op de markt kozen voor innovatie, Kodak niet. Einde verhaal, boeken dicht. Kodak heeft een prachtig verleden. Maar wat koop je ervoor? Innoveren of verdwijnen. Een tussenoplossing is er niet. Kijk maar naar Polaroid. De maker van instantfoto’s ging ook roemloos ten onder. Opgeslokt door digitale beelden.

Totaalpakket
Microsoft - nog zo’n ronkende naam – heeft het helemaal anders aangepakt. Eind jaren ’90 stond de computergigant al aan de top. Maar CEO Bill Gates ging niet naast zijn schoenen lopen, ook al was er nog geen sprake van Google en Facebook. Hij besefte dat innoveren de enige manier is om ervoor te zorgen dat je producten niet razendsnel overbodig worden.

Bekijk de markt door de bril van je klanten. Alvast een checklist:
  • Aan wie verkoop ik mijn producten?
  • Wat wil mijn klant? En waarom wil hij dat?
  • Hoe kan ik het best voldoen aan zijn vraag?
  • Wanneer zal hij iets anders willen? En wat zal dat dan zijn?
  • Wie wil die klanten van me afsnoepen?
  • Wat doen mijn concurrenten?

Maar dat is niet genoeg. Het totaalpakket moet kloppen. Niet alleen de pertinente klantvragen moeten aan bod komen. Als merk moet je ook op zoek gaan naar je eigen ziel. Wie ben ik en waar ben ik eigenlijk mee bezig? Apple is niet zomaar een computermerk. Apple is een totaalconcept met een geoliede marketingmachine. Apple zorgt telkens voor dat tikkeltje meer. Telkens vernieuwend en altijd verassend.

Een goed product is de basis, maar er is heel wat meer nodig om succesvol te zijn én succesvol te blijven. Kijk maar naar Starbucks. ‘Expect more than coffee.’ Starbucks staat voor goede koffie. Uiteraard. Maar het is de hele beleving die van het koffiebedrijf een topper maakt. Smaak, geur, omgeving, samenhorigheid, gezelligheid, romantiek … Idem dito voor Nespresso. De klant geniet van zijn koffie en ‘beleeft’ zijn Nespresso-moment. De winstmarges zijn navenant …

Ga steeds op zoek naar de beste koffie van het moment. En vooral: gebruik je verbeelding!

Prettig weekend,

Steven

Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437