Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Benut Executive Coaching optimaal!Momenteel is Executive coaching een marktsegment met een omzet van 1 tot 2 miljard Euro dat wereldwijd een onvoorstelbare groei kent ondanks de recente economische crisis. Blijkbaar vertrouwen leidinggevenden op een executive coach om een brede waaier van redenen: de ontwikkeling van hun leiderschapseffectiviteit, het beheer van hun internationale carrière of zelfs de verhoging van hun 'executive presence' [charisma]. Uit verscheidene onderzoeken is gebleken dat 55% - 70% van de Fortune 500 ondernemingen tegenwoordig een beroep doen op een executive coach. Ons onderzoek uit 2005 heeft aangetoond dat 43% van de CEO's en 71% van de leden van een leidinggevend team met een coach gewerkt hadden.

U overweegt om een persoonlijke coach in te schakelen? Waarom zou u met een coach moeten werken? Hoe kunt u deze aanzienlijke investering optimaal benutten? Op basis van mijn jarenlange ervaring (15 jaar) in het screenen van aanvragen voor een executive coach (en op basis van onze onderzoeksinterviews), kan ik u enkele tips meegeven.

Waarom wenst u een coach in te schakelen?
Hoewel het trendy is om te kunnen zeggen dat u een persoonlijke coach heeft, moet u goed weten waarom u gecoacht wil worden. Doorgaans schakelen leidinggevenden een coach in om hun leiderskwaliteiten te ontwikkelen. Maar er zijn ook coaches die begeleiding bieden bij beroepsovergangen, de verdere stappen in een loopbaan, persoonlijke uitdagingen. Kortom, zorg ervoor dat u met de juiste coach in zee gaat, rekening houdend met uw ontwikkelingsdoelstellingen.

Zoek een coach die echter geen spiegelbeeld van uzelf is
Uw organisatie zou u een selectie van vooraf geïdentificeerde en goedgekeurde coaches moeten aanbieden (als dit niet het geval is, dient u dit te vragen). Overloop hun CV en nodig hen uit voor een interview. Leidinggevenden hebben ons toevertrouwd dat 'de kunst om contacten te leggen' en 'praktijkervaring' veruit de belangrijkste factoren in hun selectieprocedure zijn. Kies voor een betrouwbare coach die u scherp weet te houden.

Werk hard maar efficiënt
Leiders vertellen ons dat ze voldoende tijd en energie aan hun coachingervaring moeten besteden. Sta klaar om uitdagingen aan te gaan en sta open voor nieuwe werkmethodes. Dit betekent echter niet dat u veel tijd aan een coach hoeft te besteden of dat u er te afhankelijk van hoeft te worden. U wenst zo snel mogelijk specifieke doelstellingen te bereiken. U moet nog steeds het verschil maken; uw coach begeleidt u hier gewoon bij.

Resultaten evalueren: alles draait rond u
Eigenlijk zijn de vorderingen die u als leider maakt, meetbaar: kijk maar naar de reacties van uw medewerkers. Uit ons onderzoek is herhaaldelijk gebleken dat hoe meer feedback u met betrekking tot uw coachingdoelstellingen aan uw medewerkers vraagt, hoe groter de kans is dat ze bij kleine evaluaties zullen aangeven dat u vooruitgang geboekt heeft. Blijf contact houden met uw belangrijkste stakeholders en zorg ervoor dat uw coach ziet dat u vooruitgang geboekt heeft.

Zorg ervoor dat uw baas u steunt en betrek hem/haar erbij
De overgrote meerderheid van de tevreden coachees konden tijdens hun coachingproces op de steun van hun baas rekenen. Zorg ervoor dat uw baas achter u staat, informeer hem/haar over de ontwikkelingsdomeinen waar u aan werkt en vraag regelmatig feedback om te weten of hij/zij uw vorderingen ziet.

Een leider zei eens tegen ons: "Indien u goed gecoacht wordt, verandert dat zowel uw privéleven als uw leven als leider." Benut deze grote en unieke kans om uzelf te ontplooien optimaal. Het zou wel eens de grootste beloning uit uw loopbaan kunnen zijn!

Brian
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437