Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Hoe bind ik generatie Y aan mijn organisatie?

Ze zijn opgegroeid met internet en verslaafd aan hun mobieltjes. Net zo verslaafd als wij trouwens... Energiek en ambitieus om het verschil te maken, ongebonden en gek op experimenten. Hoe optimischer hun karakter, hoe meer ze het verschil voor een onderneming kunnen maken.

Maar vaak wordt Generatie Y in traditionele bedrijven niet goed begrepen. Ze worden aangestuurd op een manier de helemaal niet zo goed past bij de manier waarop ze in het leven en in hun werk staan.Maar als bestaande bedrijven de digitale revolutie willen overleven, denk UBER versus de taxi branche, denk aan AirBNB versus hotels, denk Tesla versus Volkswagen, zal ook het traditionele bedrijfsleven een aanpak moeten kiezen om Generatie Y wel aan zich te binden. Niet alleen omdat het het juiste is om te doen. Maar ook uit welbegrepen eigenbelang.

Een paar weken geleden ervaarde ik de drive van Silicon Valey weer eens tijdens een business trip die ik maakte naar de San Fransisco Bay Area. Facebook, LinkedIn, Google, Uber, Electronic Arts zitten hier allemaal letterlijk om de hoek. Zo ook Daniel Tyoschitz. Hij is pas 23 en werkt in Silicon Valey voor zijn eigen adviesbureau 650labs. Hij geeft ons vijf tips over de beste manier om generatie Y effectief te kunnen verbinden met je organisatie. Ik heb zelf nog een zesde advies aan Daniel’s opsomming toegevoegd.
  1. Geef ze de ruimte. Zorg ervoor dat generatie Y mee kan praten en dat ze hun, soms gekke, ideeën ergens kwijt kunnen. Daardoor voorkom je hun voortijds vertrek. Het voorkomen van het vertrek van je beste mensen zorgt ervoor dat je, onbedoeld, geen nieuwe concurrenten creëert.
  2. Geef ze echte macht. Natuurlijk heeft een twintiger niet de ervaring van een veertiger. Dat weten ze zelf ook wel. Maar elke organisatie heeft cruciale projecten. Denk dan eens aan een van je top talenten uit de Y generatie.
  3. Geef ze een mentor. Samenwerking met een mentor kan de versnelling brengen waar je twintiger naar op zoek is. Het geeft hen de mogelijkheid om life long learning in de praktijk te brengen.
  4. Evalueer vaak en regelmatig. Om te kunnen groeien, moet je eerst weten hoe je het doet. Feedback en feedforward zijn het meest effectief als ze continue worden ingezet. Dus niet een of twee keer per jaar tijdens beoordelingsgesprekken.
  5. Geef ze complimenten. Aan iemand je waardering te laten blijken is gewoon het juiste om te doen. Het is heus niet zo dat mensen meteen naast hun schoenen gaan lopen of om loonsverhoging komen vragen.
  6. Geef ze, als dat voor hen het verschil maakt, ook aandelen opties. Durf de mensen die echt het verschil kunnen maken aan je te binden door ze zelf hun succes te laten creëren door gebruik te maken van opties.
Bedenk dat de meeste suggesties nauwelijks geld kosten. Het vraagt vooral een verandering in het gedrag van leidinggevenden.

En wat betreft die opties. Er is een Nederlands spreekwoord dat veel wordt gebruikt in het bedrijfsleven: ‘wie wil vermenigvuldigen, moet durven delen’. Ik zie met regelmaat situaties waar het effectiever is voor de aandeelhouders om hun belang te durven delen met jong aanstormend Y talent. Helaas staan hier regelmatig ego’s en korte termijn beloningen de juiste beslissing in de weg. Heel goed talent wordt hiermee onnodig weggejaagd.

We schrijven onze columns al jaren met veel plezier. We vinden de dialoog het ons netwerk het meest stimulerend. Geef ons daarom je feedback. Je kunt bij al onze columns de ruimte onder de column gebruiken. Op onze websites, twitter @pauldonkers, linkedin. Ik vind het ook leuk om je This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. We horen graag van je!

Paul Donkers

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437