Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Hoe verwerk je een grote teleurstelling in je carrière?


Watch the 3 minute video version of this column.

Heb je weleens over een promotie gedroomd en die aan je neus voorbij zien gaan? Heeft je werkgever weleens afscheid van je genomen, zonder dat je zelf aan de knoppen zat? De vraag is niet, kom je teleurstellingen tegen? Maar eerder: hoe ga je ermee om? Want dat je teleurstellingen te verwerken krijgt is welhaast zeker. Hoe verwerk je zo'n grote teleurstelling tijdens je carrière?De manier waarop je reageert kan weleens het beslissende verschil maken voor het verdere verloop van je loopbaan. Helaas zien veel mensen die kans op dat moment onvoldoende. De teleurstelling, woede, boosheid of ontkenning blijft te lang overheersen en we zien vaak dat mensen niet op een effectieve manier zo’n tegenslag verwerken. Een gemiste kans.

In de beginjaren van tèn company coachten we een senior executive uit de top 20 van een groot Europees bedrijf. Een ambitieuze topmanager die jaren aan een stuk uitstekende resultaten voor de onderneming haalde. Totdat hem als mid-veertiger in een gesprek met de CEO duidelijk werd gemaakt dat men afscheid van hem wilden nemen. Een echte schok! Het verhaal van de CEO was dat men een ander soort topmanager wilde zien voor de toekomst. Ze dachten niet dat hij daartoe in staat zou zijn. Ze wilde managers die beter konden samenwerken en managers die mensen beter aan de onderneming konden binden. Dit kwam voor hem totaal onverwacht. Werkelijk een donderslag bij heldere hemel. Ook zijn eigen medewerkers verzetten zich niet tegen zijn ontslag. Iets dat hem ook nog eens flink teleurstelde.

Toen wij met hem kennis maakten, was hij in verwarring. Nadat hij van de eerste schrik was bekomen, hebben we hem gestimuleerd om eerst diep genoeg in de spiegel te kijken. Om echt goed te begrijpen wat er nu eigenlijk gebeurd was. Waarom was het gebeurd? Hoe was de perceptie over hem? Hoe was dat zo gekomen? Daaropvolgend organiseerde hij een serie korte een-op-een gesprekken: met zijn baas, de raad van commissarissen (Raad van Bestuur voor Belgie), zijn medewerkers en enkele van zijn belangrijkste collega’s. Met als enige doel om eerst te begrijpen hoe hij werd gezien door zijn omgeving. Op geen enkele manier trachtte hij om de beslissing ongedaan te maken. Mede door de manier waarop hij dit proces benaderde, liet hij een goede indruk achter.

Ongeveer aan half jaar later werd hem, na flink wat gesprekken in de markt, een nieuwe baan aangeboden. Een baan die weliswaar een niveau lager lag dan de baan waar hij werd ontslagen. Echter, dit gaf hem de ideale kans om te oefenen met andere vormen van leiderschap. In het aansturen van medewerkers ging hij meer nadruk leggen op het binden van zijn medewerkers. Hij begon aandacht te besteden aan samenwerking binnen zijn teams. Hij begon actief de silo’s tussen de verschillende onderdelen aan te pakken. Enkele jaren later werd onze alumni coachee gevraagd om CEO te worden van een nog groter bedrijf dan het bedrijf waar hij werd ontslagen.

Moraal van het verhaal? Leg de reden voor een teleurstelling nooit alleen maar buiten jezelf. Dat je teleurstellingen tegen zult komen is zeker. Hoe je reageert beslissend. Organiseer jezelf voor een effectief proces in drie stappen.
  1. Begrijp eerst echt waarom het besluit werd genomen. Kijk vooral naar je eigen aandeel in de aanloop. Kijk diep genoeg in de spiegel en investeer in soul-searching. Vaak kan een 360 graden onderzoek, live of via een assessment, helpen. Een executive coach kan je helpen om de gebeurtenissen in perspectief te plaatsen, het proces te faciliteren en je de spiegel voor te houden.
  2. Onderzoek de mogelijkheden die de markt te bieden heeft. Bereid je propositie goed voor, spreek met veel mensen, wees positief, verwerk je lesgeld en wees in je communicatie nooit defensief. Misschien dat een tijdelijke stap terug uiteindelijk wel een tot twee stappen vooruit kan leiden. Gebruik het kruispunt om je keuzes te onderzoeken en deze te evalueren.
  3. Kies de best passende aanbieding die je uit het proces hebt kunnen ontwikkelen.
Jouw eigen ervaringen zijn essentieel. Praat hieronder met ons verder. Heb je je eigen verhaal over een grote teleurstelling dat we, eventueel anoniem, mogen gebruiken om anderen te inspireren? Laat het ons weten.

Paul Donkers

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437