Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

10 jaar leiderschapsontwikkelingen: is er nou eigenlijk echt iets veranderd? 

Onze strategische partner Management Research Group heeft recent nieuw onderzoek afgerond. Daarin laten ze zien hoe leiderschapsgedrag in de laatste 10 jaar is veranderd. Inmiddels zijn we een van de grootste crisissen verder sinds de grote depressie van begin vorige eeuw. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 2001 en 2014. Gekeken werd naar ruim 15.000 managers in de Verenigde Staten, werkzaam voor grote ondernemingen. Ze gebruikten hiervoor de data uit het volgende assessment: Leadership Effectiveness Analysis. Hoewel de data is geïnterpreteerd voor de VS, zijn de gegevens voor Europa waarschijnlijk deels overeenkomstig.Bij het interpreteren van de gegevens, zijn er samengevat een paar grote trends:
 • Senior en medior managers zijn de laatste 10 jaar vaker geneigd om overleg te zoeken alvorens een beslissing te nemen. Senior managers nemen hun beslissingen minder geïsoleerd.
 • Bovendien zijn senior managers wat minder op 'de baas zijn omdat ik de baas ben' gericht in de afgelopen 10 jaar.
 • Daarentegen is het gedrag van alle managers de laatste 10 jaar strategischer geworden.
 • De huidige generatie managers richt zich momenteel meer op het behoud van hetgeen dat al is bereikt, dan op innovatie.
 • Tenslotte zijn er indicaties dat emphatisch gedrag van senior managers aan waardering begint te winnen.
 • Voor medior managers geldt dat ze tegenwoordig meer aandacht besteden aan communicatie dan 10 jaar geleden. We hebben het dan over het open houden van een constante stroom van informatie over het reilen en zeilen van de organisatie.
Wat betekent dit voor de mensen die vandaag de dag leiding geven aan een organisatie of divisie?
 • Leiders hoeven niet alles te weten. Samenwerken in de bestuurskamer wint aan belang.
 • Het belang van strategisch gedrag neemt op alle niveaus toe.
 • Er is sprake van toenemende risico aversie.
 • Er zijn indicaties voor toenemende waardering voor empatisch gedrag.
Vragen voor reflectie:
 • In hoeverre vertoon je zelf strategisch gedrag? Bekijk je de zaken ook weleens vanuit een groter perspectief?
 • Hoe ga je om met innovatie? Durf je te investeren in de toekomst? Of ben je toch vooral gericht op de Profit & Loss voor dit jaar? Neem je nu acties die de gezondheid van de organisatie voor de lange termijn verzekeren?
 • Op welke wijze promoot je onderlinge samenwerking en het ontwikkelen van je teams? Niet door er alleen over te praten, maar ook door je acties? Put the money where your mouth is?
Wil je online verder lezen over de ontwikkeling van leiderschap in de laatste 10 jaar? Klik dan hier voor een serie artikelen die we voor je hebben voorgeselecteerd. Meer informatie over onze partner MRG kunt u hier vinden. Indien u bent geïnteresseerd, kunnen we samen met u bekijken welke leiderschapsassessments voor uw managers nuttig zijn. Meer informatie over al onze assessment mogelijkheden vindt u hier.

Is er nou eigenlijk echt iets veranderd? Het lijkt er dus wel sterk op.

Zoals altijd horen we graag je eigen ervaringen. In hoeverre is van deze trends in jouw organisatie iets te merken? Herken je de trends? Of juist niet? Laat het ons hieronder weten en praat mee.

Paul Donkers

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437