Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Wat wil jij later worden als je groot bent?


Watch the 3 minute video version of this column.

Bijna iedereen weet als kind wel wat hij graag wil worden. Maar als we ouder zijn, blijkt het vaak lastig om echt goed te kiezen. Wat wil ik nou eigenlijk echt?

Als kind wilde ik geen dokter worden, geen piloot en ik wilde ook geen brandweerman worden. Als kind wilde ik graag.. een ​rijdende winkel hebben. Zo’n grote wagen die vroeger in Nederland vaak rond reed onder naam ​'​SRV​'​. Ik zag mezelf al langs alle huizen rijden om bij de mensen hun boodschappen te bezorgen.

Nu, 40 jaar later, ben ik geen SRV-man geworden. ​I​k ben dankbaar voor kansen die mensen me hebben gegeven​ en om de keuzes die ik heb gemaakt​. Een van de belangrijkste lessen voor mij is toch wel dat er verschillende bepalende momenten in je loopbaan zijn. ​Periodes waar je op een kruispunt komt. Wat kies je? ​Of kies je niks? Want dat is namelijk ook kiezen. ​Ik heb geleerd dat het soms beter is om ècht ergens voor te kiezen en niet in de inertie van het dagelijks leven maar verder te gaan. Er zijn momenten dat je ​eerst ​over je eigen schaduw heen moet durven te springen om echt een stap voorwaarts te kunnen zetten.

Hoe nu te kiezen? Welke stip plaats je op jouw eigen horizon? Precies zoals we dat in het bedrijfsleven ook voor een onderneming doen. Waar wil je staan over vijf jaar? Uiteraard heb je niet alles zelf in de hand en kan je hele leven er anders uit zien over vijf jaar. Maar het bepalen van een doelstelling zal je uiteindelijk wel verder brengen in de richting waarin je ook zelf wil bewegen. Je wordt zo stap voor stap meer de regisseur van je eigen leven.

In onze praktijk gebruiken we vaak het volgende eenvoudige overzicht om onze coachees te stimuleren. We werken aan vier elementen. Elk element weegt mee om de uiteindelijke keuze te bepalen.
  1. ​Krijg je er energie van? Als je er veel mee bezig bent, geeft het je energie om het te doen​? ​Weet je eigenlijk wel goed van jezelf waar je energie van krijgt en wat je energie kost? En heb je dat weleens op een gestructureerde manier in kaart gebracht?
  2. Hoe goed ben je erin? Vaak hangt dat in de praktijk samen met de dingen waar je ook energie van krijgt. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.
  3. In hoeverre zit 'de wereld​'​ erop te wachten​?​ ​Wat is de behoefte? Als je je bezig houdt met activiteiten waar niet of nauwelijks behoefte aan is, koers je af op een mislukking.
  4. Krijg je ​ervoor betaald​?​ Tenzij je je kunt permitteren om je uitsluitend met liefdadigheid bezig te houden, zul je rekening moeten houden met realiteit van de markt. Zijn er dus bedrijven of mensen die er geld voor over hebben? Dat geldt net zo goed voor ondernemers als voor mensen in loondienst.
Het is relevant om op alle vier de punten een goede evaluatie te doen. Door ze alle vier te wegen, kun je een gebalanceerde keuze maken. Te veel aandacht voor een van vier leidt meestal ergens tot een crisis; vroeger of later in je leven. Het werkt het beste om deze evaluatie eens in de vijf jaar te doen. Uiteraard stel je je doelstellingen bij als je omstandigheden veranderen.Ons boek: Regisseer je eigen loopbaansucces gaat verder in op onze methode en staat vol met praktische hulpmiddelen. Alles wat je nodig hebt om je eigen unieke plan te maken. Via onze website kun je alvast gratis voorbeelden downloaden van ​Personal Development Roadmaps®. Het boek bestellen kan gewoon direct bij ons of via Bol.com. In Belgie is ons boek ​ook ​verkrijgbaar via Standaard Boekhandel.

Wat wilde jij vroeger als kind worden? En wat ben je uiteindelijk geworden? Laat het ons hieronder weten. We zijn benieuwd om meer te horen over je kinderdromen.

Paul Donkers

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437