Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Huur geen executive coach in...

..tenminste, als je overtuigd bent dat ​alles toch goed gaat?

Want zolang je dat denkt, begin dan maar beter niet aan een programma voor executive coaching. ​Het​ zal je niet opleveren waar je naar op zoek bent.

Het blijft ​me verbazen hoe weinig feedback senior managers nog krijgen over ​de manier waarop ze hun resultaten halen​. ​A​ls ze dan feedback krijgen, is het vaak vooral ​over hun cijfers. Ze krijgen feedback over de WHAT zoals we dat noemen. Over de​ manier waarop ze hun resultaat halen, ​de HOW, wordt ​nog steeds ​maar heel weinig feedback gegeven. En het wordt nog gevaarlijker als je je realiseert dat je eigen gewoontes door de jaren heen steeds hardnekkiger worden. ​Je stapt daardoor gemakkelijk in de succes illusie.

Ik haal mijn resultaat,
ik ben dus succesvol,
dat betekent dat ik het dus goed doe.
1 + 1 = 2,
Logisch toch?

Wij zien dat ondernemers of managers zich vaak onvoldoende realiseren dat ze succesvol zijn ondanks bepaalde gewoontes die ze in de loop van de jaren hebben ontwikkeld. Maar we zien ook dat ​wanneer ​ze hun 'slechte' gewoontes serieus aan willen pakken, hun effectiviteit met ​grote sprongen vooruit gaat. Ze waren al succesvol, en nu worden ze simpelweg nog succesvoller. ​Ze zetten daarmee in feite de volgende stap in hun loopbaan. ​Bovendien geven ze een fantastisch voorbeeld aan al hun medewerkers. ​Ik ben succesvol, maar ​ik ben niet perfect en durf ook te werken aan mijn tekortkomingen is de impliciete boodschap die aan alle medewerkers wordt gegeven. Je raakt een hele andere toon aan in de organisatie.Een van de belangrijke lessen die we de laatste jaren in onze praktijk hebben geleerd, is dat we het beste kunnen werken met de mensen die bereid zijn om diep genoeg in de spiegel te kijken. ​Mensen die willen ​werken aan het af​leren van enkele oude en ​het aanleren van ​een paar effectieve ​nieuwe gewoontes. Mensen die uit hun comfort zone durven te treden. We zien dan vaak hoe snel ons programma effect kan hebben.

​Een van onze goede relaties is dit jaar CEO van een grote Europese onderneming geworden. Hij formuleerde het zo:

Succesvol zijn kan tot arrogantie leiden.
Waardoor je stopt met luisteren.
En doordat je stopt met luisteren,
stop je ook met veranderen.
In de snel veranderende wereld waarin we ​nu ​leven ​zul je daardoor uiteindelijk falen.'


Een goede coach werkt voor je zoals een commissaris voor een organisatie werkt. Iemand op enige afstand, maar toch dichtbij. Die in jouw belang werkt en je durft te confronteren: tough love. Aan de top van organisaties werkt het precies hetzelfde als in topsport. De details maken het verschil. Details waar je soms zelf blind voor bent. Aan de top van een organisatie is iedereen getalenteerd, heeft mooie prestaties in het verleden laten zien. Heeft mooie diploma's. Ze zijn ambitieus​, doorzetters, snelle denkers en zijn ook nog eens bereid om hard ​te ​werken.

Prettig weekend,

Paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437