Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

10 tips om beter resultaat uit je salarisonderhandeling te halen

Of je nu van baan naar baan gaat, of omdat je tijdelijk geen werk hebt, onderhandelen over het arbeidsvoorwaardenpakket wordt vaak ervaren als een van de moeilijkste fases tijdens het proces. We hebben in de loop van de jaren de volgende suggesties verzameld die je extra ruggensteun kunnen bieden.

  1. Het beste moment om te onderhandelen over de hoogte van je salaris is bij je entree in de organisatie. Zodra je eenmaal aan boord bent, kom je vaak "vast te zitten" in de bestaande schalen en mag je soms al blij zijn wanneer je de inflatie kunt corrigeren. Een echte salarissprong is dan vaak alleen nog mogelijk bij een grote promotie.
  2. Veelal wordt tijdens het proces de vraag gesteld: 'wat verdient u nu?’. Een lastige vraag die je zo laat mogelijk in het proces moet proberen te beantwoorden. Recruiters of potentiële werkgevers concluderen op basis van deze informatie voor jou of je in aanmerking komt voor de baan.
  3. Je huidige salaris is niet zo relevant als het lijkt. Hoe graag elke recruiter of werkgever het ook wil weten. Je kunt pas ècht iets zinnigs zeggen over je nieuwe salaris als je een goed beeld hebt van de verantwoordelijkheden die je krijgt. Kortom, stel gespreksonderwerpen over geld uit tot je vergevorderd bent in het proces.
  4. Onderhandel over alles tegelijk. Neem dus alle zaken waarover je ook kunt onderhandelen zoals de autoregeling, bonus, aandelen, ontslagvergoeding, verhuiskosten, opleidingen en pensioen allemaal mee in de gesprekken. Bespreek ze in parallel, en niet sequentieel. Als het een niet kan, kan dat ander dan wel? Bovendien, wat op het ene moment niet kan, kan soms een week later wel.
  5. Hou oog voor behoud van de relatie en scheidt het van de onderhandeling. Hard on the matter, soft on the people. Hoe moeilijk dat soms ook is, neem het niet te persoonlijk op. Ga niet overdreven stoer doen om te laten zien hoe goed je kunt onderhandelen en dat je dat straks ook voor je baas zult doen. Dan wordt het onderhandelen om te onderhandelen. Maar laat je tanden zien als het aanbod echt niet goed genoeg is. Blijf expliciet benadrukken in het onderhandelingsproces dat je er zin hebt, dat je er naar uit kijkt om samen te gaan werken.
  6. Zoals met zoveel zaken in het leven, zorg voor risicospreiding. Zeker als je vanuit een in-between positie bezig bent op de markt. Werk toe naar verschillende opties. Alleen dan valt er echt iets te kiezen.
  7. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid. Ken de beloningspakketten die gebruikelijk zijn voor een bepaalde functie in een bepaalde branche. Praat met mensen in en rondom de branche. Benut de rijkdom van het internet en verdiep je inzicht in de gangbare bandbreedtes.
  8. Verplaats je in je gesprekspartner. Hoewel een organisatie zich vaak verschuilt achter de opmerking: wij zijn nu eenmaal gebonden aan... Uiteindelijk onderhandelen mensen met mensen. Het maakt bijvoorbeeld uit of je onderhandelt met de Human Resources Manager of met de lijnmanager in wiens organisatie je gaat werken. De laatste kan weleens meer voor je willen doen dan de eerste.
  9. Als er weinig ruimte is bij je binnenkomst, kun je vooraf bepalen dat je tussentijds opnieuw je salaris zult bespreken bij het behalen van bepaalde doelstellingen. Dat geeft je de legitimatie om je salaris na zes maanden opnieuw op de agenda te krijgen.
  10. Jok niet. Hoewel het verleidelijk is om je huidige pakket wat mooier voor te stellen. Uiteindelijk tast het je reputatie aan.

Je salaris is een van de belangrijkste elementen uit het totale pakket. Je kunt er bijvoorbeeld de rekeningen van betalen. Maar het is ook een uitdrukking van de waardering voor je toegevoegde waarde. Tegelijkertijd is het niet het enige dat telt. Hoge salarissen krijg je nooit voor niks. Er staat altijd iets tegenover. Staar je niet blind op het salaris.

Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar het verband tussen geluksgevoelens en geld. Wij hebben er ook weleens een column over geschreven. En zoals waarschijnlijk iedereen uit eigen ervaring weet, wen je in enkele maanden aan een hoger salaris. Omgekeerd is voor de meesten onder ons veel moeilijker.

We horen graag je eigen ervaringen. Laat het ons hieronder weten.

Prettig weekend,

Paul


By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437