Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Win je altijd als je wint?

Ben je een echte winnaar? Zie je ook dat deze gewoonte een schaduwkant heeft als je het niet goed weet te doseren? Besef je dat altijd willen winnen in de latere fases van je loopbaan je kan gaan verhinderen om die gedroomde vervolgstap te maken? Is het zo dat je zelf wil winnen, soms ten koste gaat van je eigen medewerkers of van je collega's?

Willen winnen is vaak effectief. Via sport en opvoeding wordt dit in je jeugd al gestimuleerd. Hierdoor wordt je competitiedrift verder gestimuleerd. Later, aan het begin van je loopbaan, draagt een winnaars mentaliteit bij aan het verkrijgen van je eerste promoties. Je maakt, mede door dat gedrag, snel stappen op de hiërarchische ladder. Echter, rondom het tipping point in de overgang naar senior management zien wij het regelmatig mis gaan. Zelf willen winnen is in de loop van de jaren een vaste gewoonte van iemand geworden. Het heeft iemand veel goeds gebracht en daardoor wordt het automatisch gekoppeld aan succesvol zijn. Het zit inmiddels zo diep, het lijkt een deel van iemand te zijn geworden. Zo ben ik nou eenmaal horen we dan weleens.

Je wil winnen als het er echt toe doet. Bijvoorbeeld tijdens een contractonderhandeling voor een grote opdracht voor je werkgever. Maar je wil ook winnen als het misschien wat minder belangrijk is: bijvoorbeeld tijdens een discussie over een autoregeling met collega's. En tenslotte wil je ook nog winnen als het totaal onbelangrijk is: bijvoorbeeld bij de discussie over de locatie voor het jaarlijkse personeelsfeest.

Winnaars gedrag is dus prima, maar in latere fases van je carriere is het primair je taak om ervoor te zorgen dat jullie als team winnen. Je eigen rol in het team is langzaam maar zeker veranderd. Inmiddels is het vooral zaak dat je vooral de juiste voorwaarden schept. De volgende suggesties kunnen je nog wat verder op weg helpen.
  • Tel tot 10 voordat je reageert op iets.
  • Plaats een emotionele winnaars email eerst eens 24 uur in je concept box voordat je hem verstuurt.
  • Complimenteer je teams als jullie winnen en plaats jezelf op de achtergrond. Maar neem zelf de verantwoordelijkheid als er iets mis gaat.
  • Blijf ervoor zorgen dat de leden van je teams opbouwende feedback en feedforward krijgen over het effect van hun individuele gedrag.
  • Geef het goede voorbeeld en investeer ook zelf in je persoonlijke ontwikkeling. Zorg ervoor dat je je eigen drijfveren kent. Je voorkomt daarmee dat de managers onder je zich kunnen blijven gedragen alsof ze altijd alles weten.
  • Train jezelf in actief luisteren naar anderen. Leer jezelf een nieuwe gewoonte aan om open vragen te stellen. Waardoor je je uiteindelijk beter leert verplaatsen in anderen en in wat hen echt bezig houdt. Waardoor je uiteindelijk betere beslissingen kunt nemen.
  • Leer om te kiezen welke gevechten je wil winnen. Oefen om de energie van je team te richten op het uitvoeren van de strategische prioriteiten. Pick your fights.
  • En tenslotte, zet je winnaars gedrag eens in voor een goed doel.

Willen winnen is de gewoonte die ons veel heeft gebracht in het leven. Maar we moeten ons er ook van bewust zijn dat het ook dezelfde gewoonte is die ons er weleens van kan weerhouden om de volgende stap te zetten. In zijn boek: Tot hier en nu verder (What got you here, won't get you there) beschrijft Marshall Goldsmith de manier waarop altijd maar zelf willen winnen ons in de weg kan gaan zitten. Voor meer literatuurtips verwijzen we graag naar onze literatuurpagina.

Zoals altijd horen we graag je ervaringen. Praat met ons mee en plaats een commentaar.

Prettig weekend,

Paul


By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437