Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Hoe voorkom je de grootste risico's voor je carriere?
‘It’s not what they say about you, it’s what they whisper’Errol Flynn


Onderzoek* toont aan dat ruim 65% van alle managers op enig moment in hun loopbaan ontspoort. We hebben het hier over getalenteerde mensen met ambitie, vaak met indrukwekkende diploma’s van prestigieuze business schools. Vaak veroorzaakt door gebrek aan inzicht in hun eigen manier van werken. Hoe hoger je komt, hoe belangrijker de manier waarop je het doet wordt. Dat proces volstrek zich subtiel. Een bijkomend probleem is dat je na elke promotie minder feedback krijgt van je omgeving. Ik kan het uit eigen ervaring bevestigen. Gedurende de jaren dat ik werkzaam was voor een grote onderneming hoorde ik, naarmate ik stappen in mijn carriere maakte, steeds minder wat mensen echt van mijn gedrag of van mijn beslissingen dachten. Soms dacht ik het zelfs te kunnen zien dat mensen wat weg slikten. Maar na elke promotie werd er steeds minder rechtsreeks tegen me gezegd. En dat terwijl het toen juist steeds belangrijker werd. Kortom, je omgeving wordt steeds complexer. Wanneer anderen je uit zichzelf niet voldoende feedback meer geven, ga er dan vooral zelf naar op zoek. Voordat je door de gevolgen van gebrek aan zelfkennis wordt ingehaald.

Gebruik bijvoorbeeld eens de volgende Risico Inventarisatie Vragenlijst om een idee te krijgen waar mogelijk je grootste risico’s zitten die een succesvol vervolg van je loopbaan kunnen verhinderen. Scoor jezelf eens op een schaal van 1 tot 10 voor elke vraag. Vraag vervolgens enkele van je belangrijkste stakeholders, je baas, je collega’s, je medewerkers en je klanten om hun cijfer en feedback. Als je meerdere mensen interviewt, neem dan hun gemiddelde. Risico Inventaristaie vragenlijst**
  • Hoe goed is je reputatie bij de directie en bij je collega's?
  • In welke mate is je emotionele intelligentie ontwikkeld?
  • Hoe goed ben je in het motiveren en in het ontwikkelen van je medewerkers?
  • Hoe goed ben je in het pro-actief monitoren van progressie?
  • In hoeverre heb je goed ontwikkeld financieel inzicht?

Vraag aan mensen uit je omgeving om je te scoren op elke vraag met 1 als laagste en 10 als maximale score. Verwerk alle informatie die je van hen hebt gekregen. Vergelijk de resultaten met elkaar. Is er een rode draad? Vraag om feedback bij lage scores. Begrijp goed wat iemand ècht bedoelt voordat je conclusies trekt. Rond deze oefening af door te vragen wat zij zouden doen als ze in jouw schoenen zouden staan. Trek vervolgens je conclusies, selecteer voor jezelf de meest relevante informatie en stel jezelf doelen ter verbetering. Zelf om feedback vragen op een gestructureerde manier is bewezen effectief. Met de informatie die je hebt verkregen kun je beginnen om jezelf bij te sturen en om nieuwe gewoontes aan te leren. Dit is een aanpak die voor het verdere verloop van je loopbaan weleens een fors verschil kan gaan maken.

Zoals altijd zijn we benieuwd om je ervaringen te horen.

Prettig weekend

Paul

* Why ceo’s fail, Engels
** Deze vragen zijn een selectie. De volledige vragenlijst hebben we opgenomen in ons boek dat aan het einde van deze lente zal worden gepubliceerd. Reserveren voor het boek kan hier.


By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437