Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

(wanneer) moet je je eigen bedrijf starten?

De cijfers liegen niet: binnen het eerste jaar is een kwart van alle nieuwe ondernemingen alweer gestopt. Vijf jaar na de start overleeft slechts de helft. Deze cijfers zijn voor veel westerse landen ongeveer hetzelfde. Aan de andere kant dromen velen van een bestaan als ondernemer. De vrijheid, eigen keuzes maken en potentiële rijkdom zijn dan belangrijkste motivaties. Het is ook een onderwerp dat in onze praktijk veelvuldig de revue passeert.

Vraag is: wanneer kun je het beste beginnen als ondernemer? Doe je dan het beste een start-up of koop je je bijvoorbeeld in? En zo ja, op welk moment doe je dat dan het beste? Te vroeg voor jezelf beginnen in je carriere kan rampzalige gevolgen hebben. Bijvoorbeeld omdat je nog niet voldoende ervaring hebt. Of omdat je een te kleine financiële buffer hebt. Bovendien moet je jezelf dwingen om ook zonder je passie op een rationele manier je idee op kansrijkheid te evalueren. Wat zijn de realistische overlevingskansen?

Te lang wachten voordat je begint kan er aan de andere kant toe leiden dat je inmiddels een dure leefstijl hebt ontwikkeld waar je moeilijk, tijdelijk, afscheid van wilt nemen. Tel daarbovenop nog eens het dwingende effect van inertie. Het dwingende dagelijkse ritme en de kans dat iemand dan nog de stap maakt, neemt elk jaar fors af. Als je dan terug kijkt met spijt aan het einde van je carriere dat je de stap nooit hebt durven maken, is het te laat.

Noam Wasserman heeft uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar oprichters van start-ups. Wat blijkt, er is niet echt een beste leeftijd waarop de meesten een startup doen. De gemiddelde werkervaring die iemand heeft is 14 jaar. En het populaire idee dat oprichters van startups van grote risico’s houden, wordt niet ondersteund door zijn wetenschappelijk onderzoek. Wel is bewijs gevonden dat vroege ervaringen uit iemands jeugd invloed hebben.

Oprichters moeten drie soorten omstandigheden evalueren voor ze aan het avontuur beginnen:
  1. Carriere omstandigheden: diepe werkervaring, persoonlijke gezondheid, aanwezigheid van gouden handboeien
  2. Persoonlijke omstandigheden: financiële buffer, morele steun thuis, inzicht in eigen motivatie, uithoudingsvermogen
  3. Markt omstandigheden: KANS, potentie van betalende klanten en de klok die tikt
Mensen die wachten met oprichten kunnen de ervaring die ze opdoen gebruiken voor de uitdagingen die op hen wachten voor wanneer ze starten met een onderneming. Ze bouwen dan kapitaal op in drie domeinen.
  1. Menselijk kapitaal: de competenties, kennis en ervaring die nodig zijn om de startup op een effectieve manier te kunnen doen.
  2. Sociaal kapitaal: het professionele en sociale netwerk dat nodig is om gebruik te kunnen maken van de juiste ingangen.
  3. Financieel kapitaal: de buffer die nodig is om de tijd te kunnen overbruggen om cashflow positief te raken. Met andere woorden, het moment waarop er meer omzet is dan dat er kosten worden gemaakt. Veel potentiële starters haken hier al af; eenvoudigweg omdat ze te weinig financiële reserves hebben om de starttijd te kunnen overleven.
Geïnteresseerd om oprichter te worden? Lees eerst eens The founder’s dilemmas van Noam Wasserman.

Mocht je geïnteresseerd zijn in ons programma voor startup coaching, laat het ons gerust weten via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. we hebben de afgelopen jaren inmiddels vele oprichters in spe kunnen ondersteunen.

Prettig weekend,

Paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437