Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Haal maximaal rendement uit je coaching

Misschien is het wel een van de populairste woorden van dit moment: coaching. Wat kun je verwachten? De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: 'waar wil ik het voor gebruiken?'. Wil je je voorbereiden op je volgende stap in de organisatie waar je nu werkt of misschien wel extern? Gaat je loopbaan goed, maar wil je werken aan niet effectieve gewoontes die er in de loop van de jaren in zijn geslopen? Zodra je duidelijk weet wat je wil bereiken, kun je gaan zoeken.

De markt voor coaching groeit wereldwijd snel. Recente branche onderzoeken laten zien dat er inmiddels zo'n twee miljard Euro wereldwijd in om gaat. En de groeicijfers zijn fors. Maar we hebben het hier wel over een branche die nog in de kinderschoenen staat. De markt is gefragmenteerd. Er zijn verschillende organisaties die zichzelf leiderschapsrollen toedichten. Zie door die bomen nog maar eens het bos. We geven je graag de volgende checklist voor je zoektocht.
  1. Heeft de coach zelf praktijkervaring? Of heeft hij carriere gemaakt in coaching zelf? Wij zien in de praktijk vaak dat senior managers liever een klankbord willen met coaches die zelf praktijkervaring hebben.
  2. Durft de coach je daadwerkelijk te confronteren? Let op! Vaak kun je het meeste veranderen door juist met iemand te werken die je een spiegel durft voor te houden. En je ook niet weg laat komen met uitvluchten. Gewoontes waar je in de loop van de tijd zelf in bent gaan geloven. Ik ben nu 20 jaar actief in deze branche en ik weet uit ervaring hoe verleidelijk het is om te kiezen voor iemand die vriendelijk voor je is. Maar dat is niet het beste criterium als je echt wat wil veranderen.
  3. Welke opleiding heeft de coach? Zeker voor coaches met praktijkervaring is dat belangrijk. Omdat zij toch primair vanuit hun eigen ervaring kijken. Je wil zeker weten dat ze ook weten hoe ze jou als coachee moeten benaderen. Iedereen kan zich coach noemen, dus kijk verder naar iemands achtergrond en echte ervaring met coaching.
  4. Hoeveel jaar ervaring heeft hij als coach? Aantal coachees per jaar? Op welk niveau heeft iemand zelf gewerkt in het verleden? Wat doet hij zelf aan zijn eigen coaching? Wat doet hij aan lifelong learning?
  5. Met welke assessment instrumenten werkt de coach? Hier geldt vooral dat het van belang is dat de instrumenten voldoende diepgang moeten bieden. Dus wat is de wetenschappelijk achtergrond van de instrumenten?
  6. Werkt de coach vooral voor particulieren, of voor het bedrijfsleven? Hou er rekening mee dat een coach die voor het bedrijfsleven werkt ook te maken heeft met een derde partij: de opdrachtgever. Dat geeft extra dynamiek aan het proces.
  7. Houdt de coach zich alleen bezig met coaching of heeft hij ook nog andere werkzaamheden? Wij vinden coaches die zich ook met andere activiteiten bezig houden een voordeel hebben. Ze kunnen zich gemakkelijker inleven en hebben een beter netwerk.
  8. Wil je coaching inschakelen om een impuls aan je loopbaan te geven en vraag je je af hoe dat het beste financieel af kunt wikkelen? Ons advies: maak afspraken met je werkgever en laat de financiële afhandeling via hen lopen. Vaak kunnen zij fiscaal een voordeel halen dat je als particulier niet zo gemakkelijk kunt halen.

Coaching is misschien wel een van de belangrijkste investeringen uit je carriere. Dus ben vooral kieskeurig bij de keuze voor je coach en het bureau waarmee je in zee gaat. We zijn als altijd benieuwd om je ervaringen te horen. Praat hieronder met ons mee.

Prettig weekend,

Paul


By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437