Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Praktijklessen voor succesvolle loopbaanverandering

kun je jezelf opnieuw uitvinden?

Sinds 20 jaar ben ik inmiddels in de bevoorrechte positie om getuige te mogen zijn van vele loopbaanveranderingen. Een vraag die me regelmatig wordt gesteld is: 'wat zijn nou de bijzondere veranderingen in de loop van de jaren'? Zonder iemand tekort te willen doen, zijn dit er enkelen die me zijn bijgebleven, uiteraard geanonimiseerd: • Een manager in een Rotterdamse raffinaderij wordt Ranger in het Paul Krugerpark in Zuid-Afrika.
 • Een man met een zware management functie verruilt het natte Nederland voor het Franse platteland en wordt eigenaar van een camping in de Provence.
 • Een Human Resources directeur die algemeen directeur wordt van een beursgenoteerde onderneming.
 • Van marketingdirecteur in het grote zakenleven naar succesvol internationaal ondernemer.
 • Van manager van een van de grootste commerciële IT bedrijven ter wereld, naar directeur van een not for profit instelling in de Sociale Werkvoorziening. Er wordt veel gesproken over overstappen van bedrijfsleven naar overheid, maar uiteindelijk zijn er maar heel weinig die de stap zetten.
 • Operationeel manager uit de voedingsindustrie wordt....Clini Clown
Zijn wij daarvoor verantwoordelijk? Nee. Mensen doen het zelf. Wij kunnen wel helpen om de route vast te stellen, en om de kans op succes tijdens het proces te maximaliseren.

Wat waren de overeenkomsten van meest transformerende loopbaanveranderingen?
 1. De creativiteit van mensen om bestaande kaders los te durven laten. De eerste reactie van mensen die ik tijdens een transitie vaak zie is: 'ik wil iets totaal anders'. De praktijk leert dat dat eerste plan bijna altijd weer overboord gaat als de obstakels duidelijker beginnen te worden.
 2. Èchte acceptatie dat de beste carrière stap meestal in eerste instantie een financieel offer vraagt. Eerst een stap terug, om er daarna (vaak) twee vooruit te kunnen doen.
 3. Succesvolle veranderaars durven te kiezen uit meerdere scenario's. Het meest effectief waren telkens degenen die hun energie stoppen in één duidelijke richting.
 4. Actieve en gedisciplineerde uitbouw van het zakelijke netwerk. Vrijwel iedereen met wie ik heb gewerkt in de loop van de jaren, beschikt nu over een groter zakelijk netwerk. Waarin ze geven en nemen. De beste verzekering die je kunt hebben.
 5. Geduld. Niet altijd, maar vaak is het eerste aanbod niet het beste aanbod. Geregeld is het een aanbieding voor iets dat iemand eerder al eens eerder gedaan heeft. Maar dan in een ander jasje. De beste stappen heb ik mensen zien maken die het aandurfden om meerdere aanbiedingen tijdens het proces af slaan. Maar het vertrouwen hadden dat de meest passende aanbieding nog moest komen.
 6. Hard werken. Een succesvolle verandering is ook een ‘numbers game’. De wet van de grote getallen speelt een grote rol op weg naar succes. Dus heel veel gesprekken voeren met heel veel mensen, doorverwijzingen krijgen, en gedisciplineerd de strategie uitvoeren.
 7. Inzicht in de kracht van inertie. De meest effectieve coachees waarmee ik heb gewerkt, waren zich bewust hoe dwingend het dagelijkse ritme is. De kans is het grootst dat mensen morgen waarschijnlijk weer hetzelfde doen als vandaag. Maar de enige die het morgen anders kan gaan doen, ben je zelf. Je moet uiteindelijk zelf de inertie doorbreken.
Kun je jezelf dus opnieuw uitvinden? Het eenvoudige antwoord hierop is Ja. Maar uit de honderden transities waar ik de afgelopen twee decennia bij betrokken ben geweest, blijkt wel dat het voor veel mensen echt niet gemakkelijk was om koersvast te blijven en om de nieuwe strategie ook succesvol uit te voeren. Voor degenen die er echt gedisciplineerd aan werkten, wachtte er echter, vrijwel zonder uitzondering, een waardevolle carriereverandering die ook vrijwel altijd tot persoonlijke groei leidt. Het bewijs is geleverd.

Paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437