Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Help, mijn baas heeft geen EQ!

Een paar jaar geleden deden we een verandering-opdracht voor een Nederlandse onderneming. Terwijl wij met onze opdracht bezig waren, was er een van de directeuren in het directieteam die zijn medewerkers regelmatig tot waanzin wist te drijven met zijn gedrag. De man werd gezien als een uitstekende vakman en werd daarvoor ook gerespecteerd in de onderneming. Zijn gedrag was dusdanig explosief, dat dat zijn vakmanschap dreigde te overschaduwen. Schreeuwend ging hij regelmatig tekeer als hij zijn zin niet kreeg, daarbij niets en niemand ontziend. In zijn woede zei hij soms veel te veel. Ook dingen die hij achteraf nooit had moeten zeggen. Maar eenmaal uitgesproken, vergaten de mensen het niet meer.Zijn verbale agressie richtte veel schade aan. De werksfeer in zijn divisie was niet goed. Mensen deden plichtmatig hun werk. Initiatieven werden bijna niet genomen en de mensen ontwikkelden zich daardoor niet. Een van de kerntaken van elke senior manager. In de twee jaar dat wij met de onderneming aan hebben samengewerkt, hebben we verschillende professionals thuis zien zitten met burnout-achtige klachten. Niet voor de volle 100%, maar toch voor een aanzienlijk gedeelte terug te voeren op het gedrag van de directeur. Een snelle rekensom leert dat het in dit geval om een bedrag tussen de 500.000,- en 1 miljoen aan verloren productiviteit ging. Los nog even van de persoonlijke schade die hierdoor werd aangericht voor de betrokken gezinnen en voor de man zelf.

Vrijwel iedereen komt in de loop van zijn of haar loopbaan wel een keer een baas tegen waarmee het moeilijk mee om samen te werken. Hoe kun je jezelf het beste wapenen wanneer je geconfronteerd wordt met explosief gedrag?:
  1. reageer niet direct. Dit verwachten ze wel, maar is niet effectief.
  2. vat rustig samen wat hij heeft gezegd.
  3. probeer wat zachter en langzaam te praten.
  4. soms leidt deze aanpak ertoe dat de schreeuwer zich voelt gehoord. Daardoor kalmeert hij en is er een gesprek mogelijk.
Regelmatig hoor ik: 'hoe is het mogelijk dat iemand op dat niveau terecht is gekomen?'. Maar die opmerking impliceert dat mensen in topmanagement posities uitzonderlijke mensen zijn in alle opzichten. Dat is een vergissing. Ook directeuren zijn gewone mensen. Effectiever is om te kijken, wat je zelf kunt veranderen aan de situatie. Onze ervaring leert dat sterk ineffectief gedrag van een topmanager meestal wel degelijk bekend is bij de Raad van Commissarissen of bij de CEO. Soms moet men echter wachten op de juiste timing voordat ze in actie kan komen. Of, sterker nog, is men wel degelijk in actie op de achtergrond, maar kunnen ze daar vanuit de hiërarchie niet altijd openlijk over communiceren.

Wij hebben de afgelopen jaren al honderden 360 assessments gedaan voor topmanagers. Gelukkig leidt dat vaak tot eye-openers, en soms tot bevestiging. Want hoe moeilijk het ook is om gedragsverandering te automatiseren, de eerste stap is zelfinzicht.

Paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437