Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Het verband tussen geluk en koelkasten in IJsland

Het blijft intrigerend. Naarmate mensen in het westen meer dan € 60.000 per jaar gaan verdienen, neemt hun geluksgevoel bijna niet meer toe. Recent onderzoek van Princeton University uit 2010 heeft dit wederom wetenschappelijk aangetoond. Een jaarinkomen van 60.000 euro is het 'tipping point' waarna de relatie tussen geld en geluk als sneeuw voor de zon verdwijnt. Inkomens van boven de 60.000 leiden hooguit tijdelijk tot een hoger geluksgevoel. Want tegenover meer geld staat in de praktijk bijna altijd: meer werken, minder vrije tijd, meer verantwoordelijkheid of meer stress. Maar meestal een combinatie hiervan.De inwoners van IJsland worden regelmatig uitgeroepen tot de gelukkigste mensen ter wereld. Dora Guorun Guomundsdottir, een IJslandse onderzoekster op dit terrein, doet er al meer dan een decennium onderzoek naar. Tijdens haar lezingen laat ze haar publiek vaak raden naar de invloed van geld op geluk. Telkens weer blijkt dat het merendeel van haar publiek denkt dat inkomen voor zo'n 70% iemands geluk bepaalt. De werkelijkheid is dat geld slechts voor maximaal 4% iemands geluksgevoel bepaalt. Niet voor iedereen is meer geld een doel op zich. Sommigen willen bijvoorbeeld vooral meer verdienen dan anderen. Met andere woorden, ze willen winnen van anderen. Maar ook voor hen is het in elk geval wel nuttig om te weten dat die aanpak niet de effectiefste manier is om gelukkig te worden.

Uit Guomundsdottir's wetenschappelijke onderzoek bleek dat alle mensen met een hoog geluksniveau wel degelijk moeilijke periodes hadden meegemaakt in hun leven. Maar die hadden ze overwonnen. Geluk zit er niet in om geen moeilijkheden te hebben, maar in de houding die je aan neemt ten opzichte van de problemen die je in je leven tegen komt. Haar onderzoeken resulteerde uiteindelijk in de '10 geboden van de psychische gezondheid':
  1. denk positief
  2. koester dingen die je lief hebt
  3. leer je leven lang
  4. leer uit je fouten
  5. doe elke dag aan lichaamsbeweging
  6. maak je leven niet nodeloos ingewikkeld
  7. probeer de mensen rondom je te begrijpen en aan te moedigen
  8. geef niet op; succes in het leven is een marathon, geen sprint
  9. ontdek en voed je talenten
  10. stel doelstellingen voor jezelf en maak je dromen waar.
De 10 geboden werden door het Nationaal Instituut voor Gezondheidszorg in IJsland vervolgens afgedrukt op koelkastmagneten. Met kerst werd op elk adres een setje magneten afgeleverd. Een dagelijks geheugensteuntje voor de bevolking om zich te blijven herinneren waar het om draait. Dus, wanneer je ooit bij een IJslands gezin op bezoek bent, controleer dan even in keuken of de magneten er nog hangen. Blijkbaar hangen ze bij veel mensen nog steeds op.

paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437