Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Just-in-time executives

Ondanks de voortdurende economische crisis, is er èèn opvallende beweging: het sterk toenemend aantal zelfstandigen zonder personeel. Volgens de cijfers van het Nederlandse CBS zijn er inmiddels ruim 700.000. Oftewel, 1 op 10. In België is het al niet veel anders. En volgens een zeer recent artikel in Harvard Business Review (mei 2012) is ook in de Verenigde Staten sprake van een beginnende trend van ‘super uitzendkrachten’ waar te nemen.

Het lijkt alsof zowel ondernemingen als individuen de grote voordelen beginnen in te zien van het samenwerken in zelfstandige vorm. Door de ‘just-in-time’ constructie kunnen ondernemingen een beroep doen op de ervaring en vaardigheden van deze groep executives. Mensen die vaak getraind zijn door de beste opleidingsinstituten en die recente ervaring hebben bij de leidende bedrijven van deze wereld. Het stelt organisaties in staat om voor hen strategisch cruciale projecten uit te laten voeren, waardoor ze kunnen innoveren en op zoek kunnen naar nieuwe fases van groei. Toch hoeven organisaties zo’n ervaren executive niet op hun payroll te nemen. Iets dat zeker in landen als België en Nederland een extra argument is. Want ondanks de aangekondigde versoepeling van het ontslagrecht, zijn de bedragen nog steeds hoog bij een afscheid.Aan de andere kant lijkt voor steeds meer mensen een professioneel bestaan als just-in-time executive aantrekkelijker dan voortzetting van de loopbaan in het grote bedrijfsleven. In onze eigen praktijk is verzelfstandiging een onderwerp dat steeds vaker wordt besproken. Uit de ervaringen van de mensen in ons netwerk horen wij de volgende voordelen.
  • Als zelfstandige gaat bijna alle tijd naar de klanten toe. De eindeloze stroom van interne meetings valt weg. Vaak slokt dat wel meer dan 50% van iemands tijd op.
  • Er wordt geen energie meer verloren aan de interne politiek van een organisatie.
  • Ook Fortune 500 bedrijven maken tegenwoordig gebruik van tijdelijke hulp door zelfstandigen. Grote bedrijven gaan allang niet meer alleen naar de grote bureaus voor hun opdrachten (zoals McKinzie, Bain, Roland Berger of Deloitte).
  • Hoewel het maandelijkse ritme van inkomen verandert, kan het jaarinkomen prima gelijk blijven, of vooruit gaan.
  • Social media is een prima hulpmiddel om tegen haalbare investeringen bekendheid te geven aan je aanbod. De hele infrastructuur rondom het nieuwe werken maakt het allemaal nog gemakkelijker.
  • Werken op zelfstandige basis laat een gezondere work-life balans beter toe. Zeker iets dat voor de jongere generaties een hogere prioriteit heeft.

Wanneer we luisteren naar de nadelen vanuit de mensen uit ons netwerk, horen we vaak dat er geen stroom is vanuit de organisatie waar je in mee kunt gaan. Je moet jezelf starten. Altijd. Dat moet je jaar na jaar kunnen opbrengen. Dat geldt ook voor het verkrijgen van nieuwe inspiratie. Bijvoorbeeld door het doen van opleidingen. Als je zelf niets doet, doet niemand het voor je. Wat we vaak horen is dat het doen van acquisitie tegen valt. Zeker in het begin kan dat gemakkelijk meer dan 50% van iemands tijd innemen. Tenslotte merken we weleens dat mensen terug schrikken om, als het puntje bij paaltje komt, tijdelijk een lager inkomen te accepteren.

Onze voorspelling is dat de behoefte aan deze just-in-time executives alleen maar verder toe zal nemen. Daarom is het de hoogste tijd voor de overheid en verzekeraars om hier snel verder op in te spelen.

paul


By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437