Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

The shift

Als je een kikker in bad met koud water zet, blijft hij rustig zitten. Als je het water langzaam op gaat warmen, blijft hij rustig zitten. Totdat het zijn einde wordt. Maar gooi een kikker in een bak met heet water. En hij zal er onmiddellijk uit springen. Wij mensen reageren bijna hetzelfde als kikkers. In ons dagelijks leven, zullen we vooral blijven doen, datgene dat we gisteren ook al aan het doen waren. Dit fenomeen staat ook wel bekend als inertie. Het is voor ons ontzettend moeilijk om zelf van koers te veranderen, zo zijn we geprogrammeerd.Sinds de industriële revolutie die rond 1820 begon, zijn we nooit eerder geconfronteerd geweest met zo’n grote verandering in onze manier van werken. Maar, als je mensen tijdens de industriële revolutie vroeg wat er nou eigenlijk aan de hand was, kon vrijwel niemand het benoemen. Je ziet het niet als je zelf middenin zit. Dat is precies wat er aan de hand is met de tijd waarin we nu leven. Over 50 jaar zullen de historici de periode waarin we nu zitten, een naam gaan geven. Een periode waarin ons werken volledig veranderde.

De vijf grote trends die de motor zijn achter deze omwenteling worden beschreven in het boek van Lynda Gratton, The Shift. Gebaseerd op uitgebreid onderzoek dat zij en haar team daarvoor hebben verricht de afgelopen jaren.
  1. Technologie. Neem een continent als Afrika. Het werelddeel laat geweldige groeicijfers zien. Maar liefst 6 van de 10 snelst groeiende economieën van het afgelopen decennium waren Afrikaans. Het continent is nu voor eerst in de geschiedenis ontsloten door een vorm van infrastructuur. Maar ditmaal niet via wegen, bruggen of spoorlijnen, zoals in de industriële revolutie gebruikelijk was. Maar door middel van mobiele netwerken. En wij dachten nog wel dat innovatie uit ons vertrouwde ‘westen’ zou komen. Nou, dat kan weleens behoorlijk anders liggen. In Kenia bijvoorbeeld worden inmiddels elke dag duizenden mini betalingen (M-pesa) afgehandeld via het mobiele netwerk van Safaricom. De totale waarde van de afhandelingen bedroeg in 2011 meer dan 10 miljard euro.
  2. Globalisering. Vroeger waren internationale bedrijven per definitie groot. Dat is aan het veranderen. Als ik alleen al kijk naar ons eigen bureau. Wij zijn relatief klein, maar wel actief in verschillende Europese landen. Bovendien werken we op dit moment aan opdrachten voor onze relaties in Afrika en in Azië. Het is niet meer zoals vroeger. Je moest groot zijn om internationaal te kunnen werken. De toekomst is voor de superspecialisten. Iedereen die namelijk van van alles een beetje kan, is minder interessant. Algemene kennis kan worden opgezocht op Wikipedia. De lat gaat omhoog en de toekomst is voor specialisten. De rest zoeken we zelf wel op via het internet...
  3. Demografie. Van de BRIC (Brazilie, Rusland, India & China) landen groeit India nog steeds ongelofelijk hard. Het zal voor toekomstig economisch succes meer en meer een ‘numbers game’ gaan worden op de markt. De wet van de grote getallen speelt een rol. Alleen al vanwege de bevolkingstoename in India zal veel van de actie de komende jaren op dat subcontinent plaats gaan vinden. China daarentegen zal de effecten gaan merken van haar 1 kind politiek. Het gevolg daarvan zal steeds meer een rem zal gaan vormen voor de economische groei van het land.
  4. Maatschappelijk. De verhouding tussen werkgevers en werknemers is veranderd. Steeds meer mensen werken niet meer voor je. Maar werken met je samen èn voor verschillende opdrachtgevers. Denk bijvoorbeeld eens aan het leger van bijna 1 miljoen zelfstandigen in Nederland. En de trend is nog steeds omhoog. Specialisten die worden ingehuurd om specifieke opdrachten voor hun klanten te doen. ‘Just in Time’ en op aanvraag.
  5. CO2 uitstoot. Uitstoot zal meer en meer gaan meewegen in het zakelijk verkeer. Alle ondernemingen hebben het er inmiddels over. Maar wie is verantwoordelijk voor die uitstoot? Bij sommige ondernemingen lijkt het nu nog vooral op 'window dressing'. Terwijl we ook steeds meer ondernemingen zien waar het terugdringen van uitstoot het afgelopen decennium ook echt een onderdeel is geworden van het dna van het bedrijf. Ook uit welbegrepen eigenbelang. Simpelweg omdat het essentieel is voor hun duurzaam financieel succes.
Inzicht in de grote trends kan je helpen om beter in te spelen op de toekomst en om jezelf of je onderneming succesvol voor te bereiden. Want voor iedereen die gebruik weet te maken van de veranderingen, liggen uitstekende kansen te wachten. Als specialist dan welteverstaan! Niet vergeten. paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437