Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

5 tips voor de leider van nu!

Nog nooit eerder sinds de industriële revolutie zijn organisaties zo weinig hiërarchisch geweest. We hebben nog nooit eerder zoveel internationaal met elkaar gewerkt. Niet eerder in de geschiedenis werden we zo overdondert met informatie die we op elk moment van de dag overal kunnen oproepen. Het kantorenlandschap ondergaat een volledige makeover. Flexplekken zijn de norm geworden en mensen werken op afstand. Ze worden niet meer afgerekend op hun aanwezigheid maar op het resultaat dat ze bereiken. Met gevolg dat alleen al in Nederland inmiddels ruim 15% van alle kantoren leeg staat. En er wordt gefluisterd dat het nog veel meer is. Al die kantoren zijn gewoon overbodig geworden en kunnen worden afgebroken.

In onze adviespraktijk werken we dagelijks met grote en kleine ondernemingen, met ondernemers en ceo’s en hun teams. Dit is een samenvatting van wat wij horen over en wat we zelf adviseren over effectief leiderschap anno nu.

1. waardegebaseerd ondernemen
Nooit weggeweest, maar voor de bankencrisis los barstte leek het misschien even wat minder belangrijk. Hoe groot de druk ook lijkt voor succes op de korte termijn, uiteindelijk zullen alleen ondernemingen langdurig succesvol zijn, die vanuit hun waardes handelen. “Waartegen willen we niet zondigen?” Of, zoals Google het zo eenvoudig zegt: 'don't be evil'. Uiteraard geeft de leiding het voorbeeld en draagt er zorg voor dat de waardes van de onderneming bij al het personeel bekend is.

2. lifelong learning
Hard skills zoals business development, innovatie en financiën vormen de onmisbare basis voor het succes van een onderneming. Maar de veranderingen in de samenleving hebben inmiddels zo’n hoog tempo gekregen. In de inertie van de dagelijkse routines is het essentieel dat leiders voor zichzelf tijd maken. Bijvoorbeeld voor het krijgen van nieuwe inspiratie en om zichzelf bij te scholen op belangrijke trends en best cases. Wanneer heb je zelf eigenlijk voor het laatst in jezelf geïnvesteerd in bijvoorbeeld een summer course op een goede business school?

Wat betreft soft skills: zolang de ceo zich als een soort God blijft gedragen en zelf niet investeert in de ontwikkeling van zijn of haar eigen soft skills, zal dat er vooral toe leiden dat alle lagen onder hem of haar zich op dezelfde manier zullen gaan gedragen. Daarmee is de toon gezet aan de top en is het dus veel moeilijker om de medewerkers en daarmee de organisatie ook echt te ontwikkelen. Maximale effectiviteit haal je als de ceo ook investeert in de eigen ontwikkeling en daarover praat. Beetje eng in het begin, maar zo eenvoudig is het.

3. technologische integratie
De wereld digitaliseert niet, die is al gedigitaliseerd. Mede dankzij de innovaties en het baanbrekende werk van Apple en Google in het afgelopen decennium is bijna alle informatie overal en altijd met de druk op een knop beschikbaar. Het hele speelveld verandert erdoor. De effectieve leider weet de kansen en de bedreigingen te benutten voor de business. Integratie is hier het sleutelwoord. Er zijn de laatste vijf jaar vele nieuwe vormen ontstaan om nieuwe marketingcampagnes te kunnen doen en om te communiceren met alle stakeholders. Benut die kansen, en ga veel dieper dan het jagen op obligate ‘likes’ op een 'fanpagina' van de onderneming op Facebook.

4. culturele sensitiviteit
Inmiddels werken we samen met iedereen over de hele wereld en door alle tijdzones heen. Om succesvol te blijven, is de effectieve leider gevoelig voor culturele verschillen. Wat dat betreft is het werk van onze goede relatie Fons Trompenaars bijzonder relevant en is zijn boek: ‘riding the waves of culture’ nog steeds een van de standaard werken op dit terrein. Een aanrader.

5. winnende teams
Het is zeker: superman bestaat niet. En zo is het natuurlijk ook voor de beste ceo’s en cfo’s. Hoe slim, hoeveel energie, hoe strategisch briljant, hoe hard of wat voor een geweldige communicator iemand ook is. Hij of zij kan niet alles voor iedereen zijn op elk moment. Maar een team samenstellen dat elkaar aanvult, dat is wel een kerntaak van de effectieve leider. Op dit terrein kan een Human Resources directeur een belangrijke bijdrage leveren en samenwerken met de ceo. Wat is de strategie van de onderneming? Hoe ziet het huidige team eruit? Waar heeft de onderneming de komende drie tot zeven jaar behoefte aan? en welke mensen met welke karakters, ervaringen en vaardigheden zijn dan nu het nuttigst om aan het team toe te voegen? Hoe organiseren we onze eigen tegenspraak? Wie zorgt ervoor dat we ons een beetje oncomfortabel blijven voelen?

Paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437