Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Laat jij je leiden door geld?Marshall Goldsmith schrijft in zijn boek MOJO dat er maar vijf dingen zijn in het leven die ècht belangrijk zijn. Dit zijn, in willekeurige volgorde:
  1. gezondheid

  2. welvaart (geld)

  3. relaties

  4. betekenis hebben

  5. gelukkig zijn

Inertie

Wij zijn niet gemaakt om in ons dagelijks leven geluk bewust te ervaren. Vaak vallen we in de loop van de jaren ten prooi aan iets dat je inertie zou kunnen noemen.

We gaan gewoon op dezelfde voet verder. We doen hetzelfde als we gisteren en eergisteren ook al deden. Zelfs als het slecht is voor ons. We gaan zelfs door als we er ongelukkig van blijven. Kortom, we zijn vaak zelf onze ergste vijand. The devil you know.

Hoe kun je het patroon doorbreken?

Door tijd te maken voor reflectie. Dat werkt alleen door die vrijgemaakte tijd goed te benutten en om na te denken hoe je er nu voor staat. Om te beslissen waar je naartoe wil, wat je wil veranderen en tenslotte door na te denken over de manier waarop je daar gaat komen. Je doet het dus door je doel in kleine stappen op te delen. Every step counts…

Welvaart

Het is de moeite waard om welvaart eens uit de vijf punten van Marshalls MOJO te nemen. Geld speelt namelijk bij het maken van keuzes een grote rol. Terecht denk ik, want het is tamelijk naïef om te denken dat geld onbelangrijk is.

Toch is er met geld wel iets eigenaardigs aan de hand. Wanneer we in onze praktijk met mensen over geld spreken, wordt geld niet altijd rechtstreeks genoemd als de belangrijkste overweging. In de praktijk blijken keuzes vaak wel in grote mate door geld te worden bepaald.

Ik noem het daarom weleens: geld is het belangrijkste onbelangrijke in het leven. Het is effectiever om welvaart altijd in verhouding tot de andere MOJO-bouwstenen van Marshall af te blijven wegen. Verlies bij kiezen de impact op je gezondheid, relaties, betekenis hebben en gelukkig zijn nooit uit het oog.

Als je dat niet doet, loop je het risico om suboptimale keuzes te maken.

Hope this inspires.

Paul Donkers

Recent schreven we een andere column over het meten van je MOJO balans. Deze column is ook geïnspireerd op het werk van Marshall Goldsmith. Klik voor de column hier.

Verder lezen? Het boek Mojo van Marshall Goldsmith geeft meer concrete handvatten. Onze korte review en link naar de boekwinkel vind je hier.

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437