Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Wanneer executive coaching echt zin heeft

Het einde van het jaar komt in zicht. En Januari 2012 zal weer de maand zijn dat veel mensen hun goede voornemens laten ingaan. We weten nu al, de verkoop van sigaretten daalt in de eerste weken van januari met meer dan 30%. Maar de sigarettenindustrie maakt zich weinig zorgen. Ze weet immers: in maart is de verkoop weer helemaal terug op het oude niveau. Jaar na jaar blijkt weer: stoppen met roken is niet het moeilijkst. Volhouden is het grote probleem. En zo is het met programma's voor executive coaching en leiderschapsontwikkeling ook. Door inzicht in het proces van het stellen van doelen en de redenen waarom mensen uiteindelijk opgeven helpt om de kans op succes te vergroten.Effectieve gedragsverbeteringen zijn heel goed mogelijk. Alleen blijkt dat mensen zich vaak veel te optimistische doelen stellen. Dat geldt ook voor verbeteren van gedrag. Gedrag dat zich tientallen jaren heeft gevormd, verdwijnt nou eenmaal niet als sneeuw voor de zon in een paar weken tijd. In onze praktijk werken we dagelijks met succesvolle mensen. Mensen met grote verantwoordelijkheden die vaak leiding geven aan grote groepen medewerkers. We coachen hen om een een volgende stap te zetten. We concentreren ons niet op vertoond gedrag in het verleden. Het verleden kunnen we niet meer veranderen. Het enige waarop we invloed uit kunnen oefenen is de toekomst. En dat is dus waar we ons op richten. Tijdens ons programma blijven we de executive voorzien van feedback en percepties van de mensen die om hem of haar heen werken. En dat gedurende langere tijd. Uit onderzoek blijkt namelijk telkens weer dat dat de beste kansen geeft op duurzame veranderingen.

Wij onderscheiden de volgende zeven stappen voor de executives die deelnemen aan ons programma:
  1. vragen. kies het gedrag dat je gaat verbeteren om effectiever te worden.
  2. luisteren. open staan voor suggesties.
  3. bedanken. dankbaarheid tonen voor de suggesties en deze serieus nemen.
  4. nadenken. wat kost het me en wat levert het me op als ik effectiever word?
  5. reageren. commitment om de veranderingen door te voeren en nieuwe gewoontes aan te leren.
  6. veranderen. droog oefenen, moed om te oefenen in de praktijk, inslijpen gewoontes net zolang tot het geautomatiseerd nieuw gedrag is.
  7. opvolgen. meetbare veranderingen laten zien aan je omgeving.
Het is geen toeval dat er telkens weer een markt is voor nieuwe diëten. Elk jaar is het weer een komen en gaan van nieuwe 'hypes' in diëten. En telkens zijn er weer grote groepen mensen die zich er door laten verleiden. We hebben de neiging om te denken dat wanneer we iets begrijpen, het ook wel gemakkelijk zal zijn om het uit te voeren. Maar daarin schuilt juist het gevaar! Begrip is maar een klein onderdeel van de verandering. Dat geldt ook voor leiderschap. Bibliotheken zijn er al vol over geschreven. Maar om in conditie te komen, zul je toch echt zelf moeten gaan trainen. Het lezen van een boek over fitness brengt je geen conditie. Precies hetzelfde geldt voor effectief leiderschap.

Als coaches kunnen wij de deur open zetten. Maar het is de coachee die er zelf doorheen zal moeten lopen. In de praktijk gebeurt het nog vaak dat ondernemingen executives sturen om hen te laten 'helpen'. Maar dat heeft geen zin. Gebrek aan commitment is de belangrijkste reden dat programma's voor executive coaching te weinig rendement opleveren. Dat is niet goed voor de coachee, niet goed voor de onderneming, is geen goede investering en is niet goed voor de reputatie van de coach.

Als er de wil is om te veranderen, kan een programma voor executive coaching voor echte doorbraken zorgen.

Paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437