Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Executive charisma, aangeboren of aan te leren?

Onmiskenbaar is er aantal publieke figuren die we allemaal kennen die in onze ogen een groot charisma hebben.Van President Clinton werd altijd gezegd, dat wanneer hij met je spreekt, je het gevoel krijgt dat jij de enige op dat moment op de hele wereld voor hem bent. Hoe druk hij het ook heeft. In het bedrijfsleven denk ik bijvoorbeeld aan Sir Richard Branson. De man die Virgin oprichtte. In de loop van de jaren bouwde hij acht verschillende ondernemingen van scratch onder de Virgin vlag. Alle bedrijven bereikte meer dan 1 miljard euro omzet. Op verschillende continenten en in verschillende industrieën. Hij werd niet voor niets 'Sir'.

Wat dichter bij huis heb ik het genoegen gekend om een aantal jaren voor Patrick de Maeseneire te hebben gewerkt. Vandaag de dag is Patrick de ceo van de Adecco Groep, de nummer 1 wereldwijd op het terrein van HR dienstverlening en tijdelijke arbeid. In de periode dat hij mijn baas was, was hij nog de baas van de Adecco groep in de Benelux. Ik was startend mijn loopbaan. Na zijn periode voor de Adecco groep, heeft hij met veel succes Barry Callebaut als ceo geleid naar het marktleiderschap in de chocolade industrie. Patrick werd daarvoor in België in 2007 geëerd met de zevende Vlerick Award. Begin 2009 kwam hij terug naar de Adecco groep om er de wereldwijde ceo te worden. Ik was er toen inmiddels vertrokken. Via mijn netwerk hoorde ik van verschillende mensen in de organisatie, tot wel 3 of 4 niveaus onder het niveau van de c-suite, dat ze dolgraag nog eens voor hem voor wilden werken. Wat een impact kan charisma dus ook op het aantrekken en de retentie van mensen hebben!

In de jaren dat ik aan Patrick rapporteerde heb ik bijzonder veel van hem geleerd. Zijn impact op mijn ontwikkeling was groot.
  1. Het belangrijkste is misschien wel dat Patrick me liet zien hoe 'hard on the matter, soft on the people' in de praktijk werkt. Patrick nam alle rationele beslissingen die nodig waren voor de business, maar altijd met oog voor de menselijke maat. Ik heb het verschillende keren van dichtbij mee mogen maken. Het is een fijne balans, die hij perfect weet te raken.
  2. Ik zag hoe Patrick zeer intensief communiceerde met alle stakeholders. In zijn communicatie gebruikt hij humor, straalt vertrouwen uit en was altijd royaal met het geven van complimenten.
  3. Prachtig om te zien hoe toegankelijk en bescheiden hij zich op stelde naar alle medewerkers. Blies zichzelf niet op, maar was juist heel benaderbaar voor iedereen.

Ik heb inmiddels geleerd dat ook charismatische effectieve leiders goed weten wat ze doen. Wat weleens zonder moeite lijkt, is door hard werken tot stand gekomen. Effectieve leiders hebben, allemaal, jarenlang in zichzelf geïnvesteerd om nog succesvoller te worden. Variërend van hele praktische vaardigheden zoals het leren spreken in het openbaar, tot het voorleven van de waardes van een organisatie. Ze hebben in de loop van de jaren echt leren luisteren naar hun klanten en hun medewerkers en ze kennen het belang van het uitspreken van vertrouwen op de moeilijke momenten voor de onderneming.

Mensen met aangeboren charisma hebben weliswaar een voorsprong. Maar als ze onvoldoende leren van hun ervaringen, als ze ongepolijst blijven, toch niet effectief blijken te zijn. En dat het uitstekend mogelijk is voor mensen met wat minder aangeboren charisma, om grote stappen vooruit te maken in hun effectiviteit als leider.

Een charismatisch leider kan een groot verschil maken. Maar er is ook een gevaar. Hij of zij kan de onderneming meenemen naar de hoogste pieken, maar ook leiden naar de diepste dalen. Daarom zou ik de column van Herman nog eens willen aanhalen waarin hij een oproep doet om toch vooral een sterk team in de cockpit van de onderneming neer te zetten. Want als een effectieve leider ook nog eens een goede team builder is, geeft zeer goede kansen op duurzaam succes.

Mijn oproep.
  1. Blijf investeren in je eigen ontwikkeling. Als je bent afgestudeerd, begint het pas. Lifelong learning is the name of the game.
  2. Vraag veel feedback van de mensen om je heen. Zorg daarmee voor een continue stroom van feedback over je eigen prestaties.
  3. Blijf leren van alle ervaringen en kansen die langs komen.

Paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437