Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

De vijf grootste valkuilen waar je tijdens je loopbaan in kunt stappenGemiddeld wisselt iemand in zijn carrière 10 keer van baan. Maar de meeste organisaties zien er vandaag de dag zo'n beetje uit als een toren van Jenga. Het spel waar je beurtelings een houtje uit de toren neemt. Terwijl je moet proberen dat de toren zo lang mogelijk blijft staan. Ik vind het heerlijk om het spel af-en-toe met mijn dochters te spelen. Maar ik heb geleerd dat een stevige toren van Jenga bouwen echt niet zo gemakkelijk is. Het houtje is in deze vergelijking de individuele loopbaan. Waarbij de enige zekerheid is dat niets is meer zeker is. Behalve dan dat ondernemingen houtjes uit de toren zullen blijven nemen. Inzicht in de vijf grootste valkuilen kan je helpen voorkomen erin te stappen.

Harvard Business Review publiceerde in januari 2010 het onderzoek van Boris Groysberg and Robin Abrahams. Zij deden onderzoek onder bijna 1000 personen naar de vijf grootste carrière valkuilen.

 1. onvoldoende onderzoek
  Mensen benutten de rijkdom van het internet onvoldoende. Het internet biedt een kans om organisaties vooraf goed onder de loep te nemen. Ook door actief te netwerken is vooraf veel informatie te verkrijgen. Immers: kennis is macht. Is de onderneming waar je mee bezig bent financieel stabiel? Wat kun je vooraf te weten komen over de cultuur van een onderneming? Past die cultuur wel echt bij je? Ik heb helaas al regelmatig meegemaakt dat mensen achteraf toch niet goed in een cultuur bleken te passen.

 2. geld
  Wanneer we weleens vragen om een top 10 lijst met belangrijke waardes te maken, scoort geld over algemeen vaak rond de 7de of 8ste plaats. Maar de realiteit is gewoon anders als het puntje bij paaltje komt. Mensen kiezen in de praktijk vaak voor geld als het er echt op aan komt. Om wat voor reden dan ook, verhindert dat soms dat andere zaken ook worden bekeken en worden meegenomen in de totale afweging. Geld wordt in de praktijk gebruikt als gouden handboeien die mensen zich vrijwillig laten omdoen.

 3. vooral ergens weg willen
  Iemand is het zo beu om ergens te werken. Het legt als het ware een filter op alle nieuwe mogelijkheden die zich voordoen. Ik noem het maar: 'het gras lijkt groener bij de buren'. Het is daarom prioriteit nummer 1 om op de langere termijn naar je loopbaan te kijken. Waar wil ik over 10 jaar staan? Door terug te redeneren, kun je bepalen of de stap die je nu gaat doen, een stap in de juiste richting is. Je zou zeggen, niet zo'n moeilijke theorie, maar ik heb al vaak gezien hoe moeilijk het blijkbaar is om deze strategie op je eigen loopbaan toe te passen.

 4. jezelf overschatten
  Niet iedereen realiseert zich even goed hoeveel impact de onderneming die achter je staat, heeft op je prestatie. Wat is het verschil als je een wereldberoemd merk op je kaartje hebt staan? Welke deuren openen je functie-titel voor je? Zijn de uitnodigingen voor de betere uitstapjes vanwege wie je bent? Of vanwege het zakelijke belang? Soms is dat ook moeilijk in kaart te brengen. Je raakt zo verweven met de onderneming waarvoor je werkt, dat je prestaties er ook mee verweven raken. Mensen die lachen om je (soms slechte ...;-)) grappen. Lachen ze vanwege de grap? Of misschien vanwege de vermeende macht die je hebt? Toch is een diepzinnige analyse hoe jij het verschil hebt gemaakt, essentieel om je prestaties in kaart te brengen. Waar heb ik echt het verschil gemaakt? Hoe ben ik anders dan anderen?

 5. korte termijn
  Het is verleidelijk om korte termijn te denken. Alles om ons heen is immers steeds vluchtiger. Financiële verplichtingen kunnen dat gedrag nog eens versterken. Of het gevoel over die verplichtingen. Vaak zelfs zonder echt de 'number crunching' te hebben gedaan. Bijvoorbeeld door drie persoonlijke financiële scenario's eens door te rekenen. Beursgenoteerde ondernemingen moeten elk kwartaal met de financiële billen bloot. De media is alleen maar sneller geworden. "Hersenvervuiling" ligt overal op de loer. En omdat we als mensen nou eenmaal volgens het principe van inertie leven en werken: is het moeilijk om ons gedrag te veranderen als het over onze eigen loopbaan gaat. De voorgaande vier valkuilen worden er alleen maar door versterkt als we niet opletten.

Een misstap kan iedereen overkomen. Niet erg. Op de markt is het verkopen van een misstap over het algemeen ook niet zo'n probleem. Het effect van een misstap wordt vaak overschat qua impact. Echter, inzicht in de meest voorkomende valkuilen kan voorkomen om dat iemand er meerdere keren in stapt. Pro-actief om deskundig en ècht onafhankelijk advies vragen, kan een tweede belangrijk initiatief zijn dat je zelf kunt doen.

We zijn geïnteresseerd in je feedback over de vijf valkuilen. Zelf in gestapt of anderen erin zien stappen? Of iemand kunnen behoeden om erin te stappen? Laat het weten en gebruik daarvoor de commentaar velden onder de column op onze website. Wie weet dat je er anderen ook mee kunt helpen.

Paul

Zin om nog even verder te lezen over dit onderwerp? lees de column van Herman er nog eens op na over 'Ongeduld is een slechte carrièreplanner'

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437