Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Nederlandse ceo bestuurt gemiddeld maar 5,3 jaar

Korter dan verwacht? Deze termijn blijkt namelijk uit een eind 2010 verschenen onderzoek van Booz & Company. Daarmee is Nederland de twijfelachtige wereldwijde koploper. Dat Nederlandse bedrijven zoveel wisselen van ceo, komt volgens onderzoeker Kees Cools onder andere doordat Nederlandse bedrijven tot de minst beschermde ondernemingen ter wereld horen. Meer dan op andere plaatsen in de wereld hebben activistische aandeelhouders zich hier laten horen. Wie herinnert zich niet het hedgefonds TCI, dat de vijandige overname van ABN AMRO in gang zette met een brief aan de aandeelhouders. TCI zag aanvankelijk wel iets in die fusie met Barclays. Het beloofde ABN Amro een half jaar respijt, maar kwam vervolgens toch met die beruchte brief. Europa scoort het hoogst met tussentijdse exits vanwege tegenvallende prestaties van de ceo, met Nederland dus als absolute koploper.

Het grootste deel van de aantredende ceo's (80%) blijkt intern te komen. Maar de trend daalt. Wat interessant is dat blijkt dat wanneer je kijkt naar rendement voor de aandeelhouder, een vertrekkende ceo die van extern komt, gemiddeld aanzienlijk minder presteert dan een die vanuit de interne organisatie wordt benoemd. Soms zijn er prima redenen om een ceo van buiten te halen. Bijvoorbeeld als de organisatie echt een step change moet maken en de oude structuren en de cultuur moeten worden doorbroken. Maar dat zouden denk ik toch de uitzonderingen moeten zijn. Als algemene regel is het het beste om de nieuwe ceo uit de eigen kweek te benoemen. Bovendien is het ook nog eens motiverend naar de mensen uit de eigen organisatie.

Het benoemen van een nieuwe ceo wordt door bedrijven nu nog vaak teveel benaderd als een gebeurtenis. Terwijl het een integraal onderdeel moet zijn van elk management development programma voor de lange termijn. Elke organisatie moet structureel tijd besteden aan opvolging. Niet alleen van de ceo, maar van alle sleutelposities. Ik geloof sterk in een maximale duur waarin iemand zijn functie het beste uitoefent. Maar zo'n systeem kan alleen maar werken als eronder een gestructureerd ontwikkelingsproces ligt dat gedisciplineerd wordt uitgevoerd. Op het moment dat iemand start in een nieuwe functie, moet zowel de functionaris als de organisatie al direct na gaan denken over de opvolging. Zodat, als het moment is aangebroken, er op bijna een geruisloze manier kan worden overgedragen naar de volgende persoon.

De feiten laten zien dat het gras over het algemeen helemaal niet groener is bij de buren. Laat u niet foppen!

Een goede case beschrijving van een succesvolle overdracht is te lezen in Harvard Business Review van oktober 2010, waar de overdracht bij Xerox wordt beschreven. Online is het artikel ook gedeeltelijk te lezen via deze link.

Als u alle ondernemingen uit de wereldwijde Fortune 500 en haar huidige ceo's nog eens met elkaar wilt vergelijken, volg dan deze link.

Paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437