Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Sloop de muren tussen afdelingen!

Hoe groter een organisatie wordt, hoe groter het risico is dat er steeds minder wordt samen gewerkt en dat er dus silo's ontstaan. Ik heb ondernemingen gezien waar het tot in het belachelijke gebeurde dat men de vijand alleen nog maar intern zag. Ik heb mensen gezien die 10 tot zelfs 20 uur per week besteedden aan het bedrijven van interne politiek. Ze hielden zich bezig met het organiseren van veenbranden en maakten eigen collega's zwart. Ik heb bedrijven gezien die niet meer opletten wat er in de buitenwereld gebeurt. Medewerkers die werden gedreven door eigen belang en frustratie. Maar ook niet goed aangestuurd werden vanuit het management. Stel je eens voor wat de mogelijkheden zijn voor het resultaat onder aan de streep als je die uren productief kunt krijgen. Nog even los van het betere welzijn voor betrokkenen.

Het is een kerntaak van het management om ervoor te zorgen dat silo's zo weinig mogelijk kunnen ontstaan. Als ze er zijn, ze desnoods met grove middelen zo snel mogelijk te slopen! Silo's kunnen bedrijven kapot maken! Het leiderschap moet samenwerking belonen, moet innovatie stimuleren en zelf initiatief houden voor intensieve interne communicatie.

Hierbij zes praktische ideeën voor leiders om silo's in hun organisatie te voorkomen of te bestrijden:
  1. Lunch zoveel mogelijk samen. Toen ik zelf nog dagelijks leiding gaf aan een consultancy firma in de Benelux, heb ik op alle kantoren een grote vierkante tafel centraal neer laten zetten voor 12 personen. Pontificaal en midden in elk kantoor. Waar op een huiselijke manier dagelijks de tafel werd gedekt; kosten werkgever. Resultaat: elke dag intern netwerken, informatie uitwisselen en collegialiteit vergroten.
  2. Detacheer mensen regelmatig naar een andere afdeling. Zorg ervoor dat mensen regelmatig blijven wisselen en niet vastroesten in hun functie. Introduceer een maximale termijn dat iemand een functie mag uitoefenen.
  3. Zorg voor constante en open communicatie. Het verbaast me telkens weer hoe gemakkelijk managers de informatiebehoefte onderschatten van hun medewerkers. Ook al valt er niets communiceren, herhaal dan een boodschap! Deze digitale tijd is fantastisch met alle mogelijkheden van intranet, email, nieuwsbrieven en videoboodschappen. En uiteraard kan het nooit kwaad om zelf op de zeepkist te klimmen.
  4. Schaf eigen bureaus af op kantoor. Bespaar daardoor vierkante meters. Maar mensen worden ook gedwongen om bestaande patronen los te laten en de kans neemt toe dat ze meer contact hebben met andere collega's.
  5. Organiseer activiteiten buiten het werk. Werk vervult voor mensen sociale behoeftes. Hoe beter de mensen elkaar kennen, hoe gemakkelijker de samenwerking verloopt.
  6. Introduceer 'cross-functionele' incubators. Benoem bewust medewerkers uit verschillende afdelingen in geselecteerde projecten.
Door dit soort maatregelen kun je actief werken aan het bestrijden van silo's. Daardoor kan de organisatie in de toekomst gezond blijven, zowel strategisch, financieel en ook voor het welzijn van haar medewerkers. Leiders moeten een serieus deel van hun tijd blijven besteden aan het bestrijden van silo's. De concurrent is buiten, help de medewerkers om daar hun energie op te blijven richten!

Mocht je nog andere ideeën hebben die in de praktijk werken, zouden we ze graag van je willen horen. Daarvoor kun je de commentaar mogelijkheid gebruiken die we bij elke column bieden.

Vanaf deze plaats een fijne Sinterklaas gewenst.

Paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437