Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Indiase verleiding

Afgelopen week had ik de gelegenheid om, onder leiding van tèn's associate Han Wijns, samen met vijf andere zakenmensen nader kennis te maken met een aantal Indiase bedrijven in India. Bovendien gaf de reis ons in de zijlijn ook gelegenheid om kennis te maken met de cultuur van het land. Toevallig waren we in hetzelfde weekend als Obama in Mumbai. Dat wij er ook waren was uiteraard toeval. Maar het was geen toeval dat Obama zijn 10-daagse Azië trip in Mumbai begon, een stad met 17 miljoen mensen. Meer mensen dan in Nederland op 65 bij 35 kilometer land....

India ontwikkelt zich razendsnel. Over 12 jaar zal India de derde economie ter wereld zijn. Er wonen nu al meer dan 1,1 miljard mensen in het land. Waarvan de helft (!) jonger is dan 30 jaar. In het afgelopen crisisjaar groeide de Indiase economie met 9%. Waar onze minister De jager in Nederland praat over groeicijfers van nul komma zoveel, laten zij in een serieuze economische crisis bijna een 'double digit' groei zien. Jaarlijks studeren er momenteel in India jaarlijks twee miljoen (de bevolking van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag samen) mensen af aan een van 250 universiteiten van het land. Dat de potentie van het land enorm is lijkt zelfs een understatement.

Maar de contrasten zijn ook enorm. Veel te veel straatarme mensen leven samen met een kleine schatrijke bovenklasse. En daartussen is nog maar nauwelijks een middenklasse. En hoewel het kastensysteem officieel allang is afgeschaft, zijn er nog steeds hele grote verschillen tussen de bevolkingsgroepen. In India wordt je ook vandaag nog niet gemakkelijk van een dubbeltje een kwartje.

Inmiddels worden op zeer grootschalige wijze IT diensten en engineering diensten geleverd door de Indiërs. Zo'n 30% van alle software wereldwijd is geschreven door Indiërs. In miljoenensteden als Hyderabad of Pune, zie je alle bekende westerse giganten gebroederlijk naast elkaar staan: Google, Microsoft, Novartis, IBM, Atos Origin, naast de lokale spelers zoals Infotech, Tech Mahindra en Infosys.

De kracht van de Indiase verleiding voor het westen is duidelijk. We hebben letterlijk horen zeggen door westerse bedrijven: 'hier krijgen we dingen voor elkaar die we in het westen niet gedaan krijgen'. De belangrijkste voordelen van de Indiërs op een rijtje:
  1. de gemiddelde kosten van een Indiase ingenieur of programmeur liggen op ongeveer 1/4 tot zelfs 1/10e van het het prijsniveau in het westen
  2. de pool aan afgestudeerde jonge ingenieurs is bijna onuitputtelijk
  3. de attitude van de Indiers is zeer dienstverlenend en oplossingsgericht
  4. in het bedrijfsleven wordt zeer goed Engels gesproken. Taal is geen enkele barrière in het zakelijk verkeer.
  5. de samenleving wordt door waardes gedreven. Datzelfde lijkt te gelden voor ondernemingen. Alle bedrijven houden zich zeer actief bezig met Corporate Social Responsibility. We ontmoetten bijvoorbeeld InfoTech, dat 5% van haar winst besteedt aan CSR. Ondernemingen lijken beter in balans dan veel westerse bedrijven, die toch vaak een wat eenzijdige focus op waarde creatie voor de aandeelhouder hebben.
  6. ze kopiëren nu nog vaak slim van het westen. Maar zijn meesters in het optimaliseren en een gedisciplineerde executie.
Het is een merkwaardige gewaarwording. Vorige week liep ik in Hyderabad door een een zaal met programmeurs, en ineens valt mijn oog op allerlei straatnamen uit Breda (waar we privé wonen). Blijkt een programmeur bezig te zijn om het netwerk voor energiemaatschappij in kaart te brengen; ze waren nu aan Breda bezig. Welcome to the Global Village.

Komende weken zal ik verder in gaan op risico's en de scenario's die de Indiërs daarvoor hebben ontwikkeld.

Paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437