Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Tijd is schaars

Ik zie veel mensen worstelen met een chronisch gebrek aan tijd. Of anders gezegd: ze laten zich zoveel afleiden dat ze constant het gevoel hebben achter de feiten aan te lopen. Zeker in een leidinggevende positie zijn de gevolgen daarvan niet alleen voor de persoon zelf, maar hebben ook effect op de mensen die voor hen werken. Resultaat is dat veel mensen kostbare tijd af zijn gaan snoepen van hun tijd voor zichzelf, tijd met de familie of tijd met vrienden. Ik zie steeds meer een grijze zone van tijd die wordt besteed van constant alert zijn en het dwangmatig checken van alle communicatie-middelen. Tijd die niet kwalitatief, noch productief is.

Het goede nieuws. Chronisch tijdtekort is goed onder controle te brengen als je je er bewust van bent. Hierbij een aantal suggesties.
  1. Doorzie dat het niet de deadline of de klok is die je stress geeft. Wat je stress geeft, is wat je jezelf wijs maakt over die stress. Het is in feite een lichamelijke reactie van ons lichaam die afkomstig is uit de oertijd. De tijd dat onze voorouders nog in grotten woonden. Je lichaam geeft je een valse waarschuwing alsof je leven in gevaar is: vechten, vluchten of bevriezen. Dat is natuurlijk helemaal niet het geval, maar het is slechts een primitieve reactie van het lichaam.

  2. Richt je op de inhoud van hetgeen je aan het doen bent, en niet op de klok. Ben je bewust van het moment en van het onderwerp waar je op dat moment aan werkt. Sta jezelf niet toe om zo snel mogelijk alle items van je to-do lijst maar af te raffelen. Kijk eens naar kleine kinderen, hoe zij hun aandacht volledig richten op het moment.

  3. Ben je bewust van je eigen lichamelijke reacties. Gaat je hart af-en-toe op hol? Draait je maag zich om? Ga je heel snel praten? Zo ja, neem een moment rust en richt je op een rustige ademhaling.

  4. Stop met het continue checken van klok. Het is puur tijdverlies om telkens op de klok te kijken. De klok gaat echt niet langzamer, je werk gaat er niet sneller door af en bovendien krijg je er alleen maar meer paniek door. Werk rustig door en hou zo nu en dan de tijd in gaten.

  5. Accepteer dat er geen onmiddellijke beloning is. Wij hebben van nature de neiging om het liefst achter de onmiddellijke bevrediging aan te gaan. Denk maar weer even aan onze ouders in de grotten. Blijf kalm, werk rustig door, en zet door, ook bij tijdelijke tegenvallers.

  6. Neem de tijd om meer tijd te creëren. Neem 's-ochtends een kwartier de tijd om je belangrijkste taken en prioriteiten voor die dag te rangschikken. Alleen al het op papier zetten van je activiteiten voor de dag geeft je een gevoel van controle terug. Bij mij begint elke werkdag met het maken van zo'n klein wit vierkant briefje waarop mijn belangrijkste prioriteiten voor die dag staan. Als ik onderweg ben, gaat het briefje in mijn zak mee. Voor mij werkt het op deze manier en ik heb vaak rond de middag al mijn belangrijkste zaken gedaan. Waardoor ik weer meer tijd over hou voor andere zaken.

  7. Richt je bewust op het langzamer praten en langzamer eten. Als je gehaast bent, zul je dat namelijk in alles zijn, dag en nacht. Elke keer als je langzaam eet of praat, help je jezelf om je niet gehaast te gedragen.

  8. Ben realistisch in het zetten van deadlines voor deeltaken. Begin er eens mee om 20% meer tijd in te calculeren per taak dan er werkelijk voor staat. We zijn namelijk vaak te optimistisch als het gaat om het schatten van de tijd die we voor iets nodig hebben. Als we meteen al achter de feiten aan beginnen te lopen, creëert dat alleen nog maar meer stress.

  9. Breng de geest tot rust. Wat voor de ene persoon 10 kilometer hardlopen is, kan voor de ander meditatie of yoga zijn.

Paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437