Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Netwerken

Zoals mijn ex-collega en Nederlandse netwerk deskundige Gerard de Gier het jaren geleden al zo mooi zei: "netwerken is net werken". Intermediair vond de woordspeling zo toepasselijk, dat ze het een paar jaar geleden gebruikten als titel voor een groot interview met Gerard over netwerken. Wat waren we trots.

Voor mij is netwerken in de loop van de jaren een vast agendapunt in mijn professionele leven geworden. Net zoiets als dat ik sinds 10 jaar, drie keer in de week probeer te gaan hardlopen om mijn conditie op peil te houden. Dat lukt trouwens niet altijd, maar twee keer lukt toch zeker. Op die manier besteed ik wekelijks wel een paar uur van mijn tijd aan het onderhouden van mijn netwerk. Niet elke week evenveel, maar het is nooit helemaal van mijn radar. Ik ben er namelijk van overtuigd dat iedereen structureel tijd zou moeten besteden aan interactie met de buitenwereld. Als je dat namelijk niet doet, sterft je netwerk langzaam uit, het veroudert en je kunt je doelen veel moeilijker bereiken. Hetzij voor jezelf, hetzij voor de organisatie die je vertegenwoordigt. Ik kan uit eigen ervaring zeggen, juist door structureel te bouwen aan mijn professionele netwerk, heb ik de afgelopen jaren al zo veel ontzettend leuke en interessante mensen ontmoet. Ik heb (professionele) vriendschappen gesloten, ik ben heel de wereld over geweest en, ik zou het bijna vergeten, juist door mijn netwerk heb ik de kansen gekregen waardoor ik veel van mijn professionele doelen heb kunnen bereiken.

Je moet het dak repareren als de zon schijnt. Een open deur natuurlijk. Bij netwerken betekent dat: leg en onderhoud je relaties met mensen op het moment dat je ze niet nodig hebt. Probeer te bedenken wat je ze kunt brengen, in plaats van wat je komt halen. Kom iets geven, en verwacht er niets voor terug. De persoonlijke relatie moet ècht zijn, anders werkt het niet. Zo zul je merken dat je regelmatig mensen tegenkomt met wie het goed klikt.

Maar naast de meer sociaal emotionele kant, heeft netwerken ook een rationele kant. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je voldoende variatie in je netwerk hebt. Dat betekent dus dat je relaties moet proberen te onderhouden met mensen uit verschillende generaties. Je zou wat mensen moeten kennen uit verschillende vakgebieden, in verschillende regio's of landen, en op verschillende niveaus in organisaties. Onderhoud relaties met mensen met verschillende achtergronden en beroepen. Werk doelgericht, maar op een procesmatige manier. Van tevoren weet je niet waar je je netwerk voor in kunt gaan zetten om iemand te helpen. De relaties met de mensen in je netwerk zijn authentiek, maar de inspanning om te netwerken is gepland. En dat is een heel groot en essentieel verschil.

Ik heb de factor 5 formule altijd een zinvolle manier gevonden voor degenen die hun netwerk willen uitbreiden. Het gaat zo. Zoek contact met iemand waarvan je denkt dat hij of zij hetzelfde morele kompas of eenzelfde interesse heeft als jij. Je kunt ook aan een wederzijdse kennis om een introductie vragen. Introduceer jezelf en wacht geduldig op antwoord. Als het nieuwe contact reageert, bedank diegene dan en voorzie haar van wat meer details over jezelf. Bied aan om je nieuwe relatie te helpen als je eens iets kunt betekenen. Als je op deze manier 5 nieuwe contacten per maand legt, creëer je daarmee een basis waardoor je alles kunt gaan veranderen! Als zich dan een keer een situatie voordoet en je hebt zelf behoefte aan advies of assistentie, ben je al in contact met een groep mensen die je zouden kunnen helpen. Vraag aan je netwerk om jouw verzoek bij enkele mensen uit hun netwerk neer te leggen. Maar denk eraan, altijd persoonlijk. Niemand wil als een nummer worden behandeld.

Dit is de som: (5)x(5) = 25 ^*^ (25)x(5)=125 ^*^(125)x(5)=625, etc.

Paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437