Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

47% van alle recruiters doet vooraf onderzoek naar je op internet

Inmiddels werken we in Nederland met een leger van bijna 1 miljoen zelfstandigen, op een beroepsbevolking van zes miljoen. In België zijn er relatief gezien zelfs nog wat meer zelfstandigen. Al die mensen gaan van opdracht naar opdracht. Waardoor de behoefte aan een actief en professioneel netwerk voor hen toeneemt. Netwerken en acquisitie is voor hen essentieel geworden. Gelukkig kunnen de mogelijkheden van sociale media hierbij een handje helpen, mits goed benut.

Met de toegenomen hoeveelheid bemiddelingen op de arbeidsmarkt is de vraag dus relevant geworden: hoe komen vraag en aanbod vaker en beter bij elkaar? Uiteraard blijven de bureaus voor werving & selectie en headhunters hun rol spelen. De markt is namelijk niet volledig doorzichtig. Maar, zoals een bekende Nederlandse headhunter mij een keer toevertrouwde: 'Paul, onze grootste concurrenten zijn niet de andere bureaus, maar is het functioneren van netwerken. Steeds meer mensen werken aan een goed netwerk en internet maakt het hen steeds gemakkelijker'. Mensen die dus door middel van hun eigen netwerk datgene vinden wat ze zoeken. Of het nu gaat om het vinden van een baan, een opdracht, een goede tandarts of een nieuw huis.

Voor het functioneren van de arbeidsmarkt zijn netwerksites zoals Linkedin.com, Facebook.com en Twitter.com het laatste jaar definitief doorgebroken. Uit het meest recente onderzoek van Employment Brand Investigations, blijkt dat 47% van alle recruiters sociale media gebruikt om vooraf onderzoek te doen naar kandidaten. 41% doet dat nog eens nadat een ontmoeting heeft plaatsgevonden. En dat niet alleen, 35% van alle recruiters geeft toe dat men kandidaten afwijst op basis van informatie die ze op sociale netwerksites over iemand vinden.

Sociale netwerk sites zijn een conditio sine qua non geworden. Om succesvol te blijven, moet je:
  1. weten wat er over je is geschreven op het internet;
  2. ervan uitgaan dat alles wat je zelf op het internet zet, er nooit meer af gaat;
  3. ervoor zorgen dat de informatie die je verstrekt, feitelijk klopt;
  4. ervoor zorgen dat de informatie die je verstrekt over jezelf uit een geloofwaardige bron komt;
  5. je bewust zijn dat activiteiten in je privéleven impact kunnen hebben op je professionele status. Het verschil tussen privé en zakelijk vervaagt. Mensen zijn geïnteresseerd in mensen.
Ik geloof in de kracht van de aanvulling die sociale media kunnen hebben, niet alleen voor individuen, maar ook voor gevestigde bedrijven. Het mooiste voorbeeld is misschien wel Dell computers, dat afgelopen jaar voor meer dan drie miljoen $ aan extra computers wist te verkopen via Twitter. Het is wel zaak dat de ondernemingen hun medewerkers opvoeden en hen de do's en don'ts meegeven voor het gebruik van sociale media.

Paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437