Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Wat levert coaching op?

De naam coaching wordt inmiddels voor zoveel verschillende activiteiten gebruikt dat ik, en velen met mij, door de bomen het bos niet meer zie. Eerst maar eens kijken wat wikipedia.org hierover zegt. Volgens hen is coaching een vorm van persoonlijke begeleiding op basis van een gelijkwaardige één-op-één-relatie. De coachee leert, de coach ondersteunt dit leerproces. Binnen het coachingtraject worden de doelen vooraf bepaald. Doel van de coaching is het vergroten van de persoonlijke effectiviteit van de coachee. Coaching van groepen is echter ook mogelijk. De coach zoekt dan naar collectieve patronen in gedrag en denken in de groep.

Begin dit jaar had ik samen met mijn zakenpartner Herman van Herterijck de gelegenheid om deel te nemen aan de wereldwijde conferentie voor Executive Coaching in New York, georganiseerd door The Conference Board.

De conferentie focuste op Executive coaching, wat in essentie zoveel betekent als: coaching, toegepast voor het senior management. Oftewel de mensen die, namens de aandeelhouders, de beslissingen nemen in ondernemingen en verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse gang van zaken.

Een van de discussies tijdens de conferentie ging over het doel van coaching. Wat levert coaching eigenlijk op? Kan ik het meten? En zo ja, wat meet ik dan? Er wordt naar onze mening heel veel moeite gedaan om de impact van coaching te meten. Maar tegelijkertijd wordt het vaak zo gecompliceerd gemaakt om de Return on Investment te meten, dat het middel het doel voorbij lijkt te schieten. Wij zijn daarom voorstander om de simpele en effectieve methode die Marshall Goldsmith hiervoor heeft ontwikkeld toe te passen. Namelijk: is het nieuwe gedrag duurzaam zichtbaar voor de mensen die werken rondom de executive of de professional? Zij zijn uiteindelijk degenen die bepalen of de executive coaching succesvol is of niet.

In onze praktijk zien we dat er een groeiende behoefte is aan impactvolle coaching. Coaching die rekening houdt met zowel de shareholder als de coachee. De realiteit is dat er nu nog weinig richtlijnen zijn in deze markt. Het vak is onbeschermd en de instapkosten zijn laag. 'Bordje op de deur, auto en telefoon erbij en you're in business'. Een cocktail dus voor gelukszoekers. Maar zo gemakkelijk is het natuurlijk helemaal niet. Daarom denk ik dat mensen als Marshall Goldsmith belangrijke richtlijnen geven voor verdere professionalisering van dit vak.

Zo duurt een zinvol coachingprogramma waarbij iemand zijn gedrag wil veranderen minimaal 1 jaar. Voordat de omgeving duurzame en positieve gedragsveranderingen ook werkelijk opmerkt, ben je soms 1,5 tot 2 jaar met iemand aan het werk. Verder is het aantal uren dat de coach besteedt van ondergeschikt belang aan het resultaat. De uren correleren maar beperkt met het resultaat. De coach met de juiste vaardigheden, persoonlijke ervaring, impact en de chemie tussen mensen, is hetgeen wat hier ècht het verschil maakt. Een treffende uitspraak vind ik in dit verband: a good coach is friendly, but not a friend.

Paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437