Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Expert: aangeboren of aangeleerd?

Aangezien je in Nederland eerst een Golf Vaardigheids Bewijs moet halen, voordat je überhaupt de baan op mag, ben ik drie jaar geleden mijn GVB gaan halen. Onder leiding van een Schotse pro van de lokale golfclub werd ik wegwijs gemaakt in het spel. Na wat instructie vlogen mijn eerste ballen werkelijk alle kanten op. Ik ramde de bal met zoveel kracht dat mijn rug binnen een paar weken bij de chiropractor moest worden gekraakt. Au! Nu, een paar jaar verder, denk ik soms dat ik het een klein beetje begin te leren. Tegenwoordig blijf ik steeds vaker op de fairway en heb niet voor elke hole een nieuwe bal nodig. Mijn medespelers dragen de laatste tijd geen helm meer als ze met mij spelen…:-)

In 2007 verscheen in Harvard Business Review een fascinerend artikel van de hand van Professor Anders Ericsson van Florida State University. Met als titel: Wordt een expert geboren of is hij maakbaar? Ericsson hanteert daarbij de gouden 10.000-uur-regel. Zijn stelling: om echt de hoogste staat van genade te bereiken in een bepaalde discipline, moet je ten minste tien jaar lang hard en gericht trainen. Als minimum. Voor sommige disciplines, zoals bijvoorbeeld voor topmusici, kan het 20 tot 25 jaar duren voordat iemand de absolute top bereikt.

Tiger Woods bijvoorbeeld, begon met golf toen hij drie (!) jaar oud was. In sport is het wat gemakkelijker om een echte expert te herkennen. Er zijn namelijk competities waarin de deelnemers onder ongeveer gelijke omstandigheden met elkaar strijden. Maar buiten de arena is het vaak lastiger om vast te stellen. Om echte expertise vast te stellen, moeten drie testen met goed gevolg worden afgelegd:

  1. iemand moet consequent beter presteren dan zijn of haar peers;
  2. echte experts produceren meetbare resultaten;
  3. echte expertise kan worden gerepliceerd in een laboratorium omgeving.

Niemand wordt geboren als topchirurg, succesvolle CEO of als beroemde golfer. Alleen degenen die bereid zijn om jarenlange offers te brengen in de vorm van gerichte training, hebben de kans dat ze op termijn succesvol worden. Er zijn geen quick wins of short cuts onderweg.

Een expert kan worden gevormd wanneer aan drie voorwaarden wordt voldaan.

1. Gerichte training
Gewone oefening is hier niet voldoende. Je kunt bij wijze van spreken jarenlang hetzelfde kunstje doen, zonder ook maar een centimeter vooruit te komen. Wat nodig is, is intensieve training, juist op die zaken die je nog niet goed kunt. Door jezelf consequent te trainen en te verbeteren, kun je op een structurele manier de zwakke plekken uit je prestatie halen.

2. 10.000 uur
Om een echte expert te worden is als minimum zo'n 10.000 uur gerichte en intensieve training nodig. Terwijl voor topmusici vaak zelfs geldt dat ze wel 20 tot 25 jaar studie nodig hebben voordat ze hun topniveau halen.

3. Coaching
Onderzoek wijst uit dat toekomstige experts verschillende coaches en leraren nodig hebben op verschillende momenten in hun leercurve. In het begin kan iemand voldoende hebben aan iemand die vooral veel tijd kan vrijmaken en die voor voldoende bevestiging zorgt. Later heeft iemand meer behoefte aan iemand met meer geavanceerde vaardigheden. Terwijl iemand die tegen de top aan zit, om de laatste stap naar de top te zetten, juist iemand nodig heeft die zelf de jarenlange ervaring heeft en zelf ook op topniveau heeft gewerkt.

Tiger Woods had er als tiener al meer dan 10.000 uur gerichte training op zitten. Met intensieve training, met gerichte feedback systemen om zich stap-voor-stap te verbeteren en met de beste coaches bereikte hij de absolute wereldtop. Hij werd daarmee de eerste sportmiljardair ter wereld. Of hij die financiële status houdt, valt nu trouwens nog te bezien nadat zijn avonturen buiten de golfcourse bekend werden.

De variatie die ontstaat op basis van DNA is dus veel en veel kleiner dan de variatie die ontstaat op basis van training. Waarbij het uiteraard zo is dat er in de basis voldoende intellectuele aanleg of fysieke kenmerken aanwezig moeten zijn. Zo zal een basketballer van 1.65 meter nooit de top kunnen halen.

Paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437