Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Zelfstandig ondernemer?

Vorige maand ontmoette ik Mario (niet zijn echte naam). Mario heeft de Italiaanse nationaliteit en is halverwege de 40. Hij heeft een mooie internationale carrière gemaakt. Tot-nu-toe heeft hij gewerkt voor twee multinationals die beide marktleiders waren in hun sector. Met zijn gezin heeft hij in Zuid-Amerika, de Verenigde Staten en in Europa gewoond. Een echte internationale en ervaren executive dus. Hij heeft voor zijn werkgever verschillende keren als 'intrapreneur' gewerkt, zoals hij dat zelf noemt. In landen waar het bedrijf nog niet actief was, heeft hij voor zijn werkgever succesvolle bedrijven gebouwd. Deze bedrijven zijn nog steeds succesvol binnen de groep, iets waar hij terecht trots op is. In de loop van de jaren is hij gewend geraakt aan het comfort dat expat-contracten bieden. Mario woont nu met zijn gezin in de Randstad. Hij stelde me de volgende vraag: 'Ik heb de wens om voor mezelf te beginnen, maar wanneer is het juiste moment en is het voor mij de beste keuze?'.

Ik zal toelichten welke factoren meespelen om deze veelgestelde vraag goed te kunnen beantwoorden.
  1. Durf je de knoop door te hakken? Wacht je niet onnodig op meer informatie of op betere omstandigheden? 'Als morgen de hemel valt, zijn we allemaal blauw'. Veranderingen gaan zo snel; niemand kan vandaag de dag ver vooruit kijken. De omstandigheden waaronder je een beslissing neemt, zullen vrijwel nooit perfect zijn. Ook neem je per definitie beslissingen op basis van een beperkte hoeveelheid informatie.
  2. Durf je echt te kiezen? Want focus, focus en focus, dat is waar het om draait. 'Je ogen niet van de bal afhalen'. Mensen verliezen veel energie aan keuzes die ze overwegen maar uiteindelijk toch niet maken. Luister naar je hart. Durf te dromen, maar durf ook te kiezen. De meeste mensen weten diep in hun hart best wat ze willen, maar wat ze misschien niet durven. Maak een analyse en stel jezelf een doel wanneer je de beslissing neemt.
  3. Kun je eenmaal gekozen, handelen met een 'sense of urgency'? Mensen die snel bewegen staan veel meer 'in the picture'. Ze vallen meer op, en creëren meer mogelijkheden. Balanceer hierbij tussen opdringerig en alert.
  4. Durf je jezelf te promoten? Veel mensen zijn briljant op hun studeerkamer. Ze vinden het moeilijk om zichzelf te verkopen. Punt is dat communiceren met de buitenwereld over wat je kunt en gedaan hebt precies het verschil kan maken tussen niet succesvol en wel succesvol worden. Die valse bescheidenheid is niet nodig. Elke executive en professional moet zichzelf durven te verkopen om de komende jaren succesvol te blijven. Wat dat betreft haal ik sinds 15 jaar veel inspiratie uit de Verenigde Staten, waar verkopen een gerespecteerd vak is. In het verfijnde kapitalistische Amerika worden de salesmensen als kernwaarden van de onderneming gezien. In Europa heerst wat betreft een hele andere cultuur. Wij associëren verkoop al snel met tweedehands autoverkopers die continu aan 'over selling' doen. Ze beloven meer dan ze waar kunnen maken, wat volstrekt onterecht is en totaal bezijden de waarheid, mits het vak uiteraard goed wordt uitgeoefend. 'Be good and tell it'.
  5. Heb je uithoudingsvermogen en kun je jezelf opstarten? Voor het opstarten van een eigen bedrijf is veel energie nodig. Het is twee stappen vooruit, en weer een stap terug. Hoe staat het met je veerkracht?
Ik heb Mario overigens geadviseerd om, op dit moment, niet voor zichzelf te beginnen. Om voor jezelf te starten moet je bereid zijn om 'door muren heen te gaan'. Als je je daar niet voor de volle 100% aan kunt committeren; niet doen! Hoe sneller Mario zich richt op voortzetting van zijn mooie corporate carrière, hoe groter zijn kans om daarin succesvol te blijven. Focus dus, altijd.

Paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437