Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Kwalitatieve communicatie

Een paar weken geleden namen Herman en ik deel aan de wereldwijde conferentie voor Executive Coaching in New York. Daar hadden we onder meer het genoegen om kennis te nemen en te discussiëren over het nieuwste boek van Marshall Goldsmith: Mojo. Het boek is hier in het najaar verkrijgbaar, maar via amazon.com wel in Amerika te bestellen.

Mojo is in de Verenigde Staten een bekende uitdrukking, maar bij ons in de Benelux is het als uitdrukking eigenlijk onbekend. Ons begrip van "flow" komt er waarschijnlijk nog het dichtst in de buurt. Mijn vertaalde definitie van Mojo zou zijn: 'de positieve houding in datgene dat je op dit moment doet, het begint van binnenuit en is voor anderen aan de buitenkant zichtbaar'.

Marshall heeft voor zijn nieuwe boek een bijzonder interessant onderzoek gedaan. Hij heeft namelijk wetenschappelijk laten vaststellen welk percentage van alle (!) communicatie tussen mensen gaat over:
  1. laten zien hoe goed, slim, leuk en aardig ze zijn (opscheppen)
  2. en
  3. bewijzen aanvoeren hoe dom, onkundig en slecht anderen zijn. (roddelen)
Het onderzoek toont aan dat 65%, ja echt waar, 65% van alle communicatie tussen mensen hierover gaat.

Stel je eens voor wat er gebeurt met een bedrijf, wanneer we dat percentage, al is het maar een beetje, wat naar beneden zouden kunnen krijgen? Stel je eens voor hoeveel ruimte er ontstaat voor kwalitatieve communicatie in een onderneming? Mensen die het cement zijn van een organisatie. Waardoor de juiste boodschappen kunnen worden uitgestuurd en de ontvangers open staan om de boodschap te ontvangen. Het resultaat is een meer dynamische en open organisatie. Met medewerkers die zich richten op de toekomst, in plaats van te blijven hangen in het verleden. Uiteindelijk leidend tot een betere performance en bottom line van de organisatie.

Paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437