Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Management keuzes

In een managementfunctie is het een van je kerntaken om beslissingen te nemen. Terwijl je om moet leren gaan met het gegeven dat je soms maar 70% van de informatie hebt voordat je een besluit neemt. Of bijvoorbeeld dat je moet kiezen uit twee kwaden. Maak daarom verschillende scenario's. Ik gebruik altijd een 'best case', 'most likely case' en 'worst case' scenario als er belangrijke besluiten moeten worden genomen. Je kunt bijvoorbeeld ook een SWOT analyse doen. Waarin je een analyse maakt van Strenghts, Weaknesses, Threats en Opportunities. Maar volledige informatie zul je vrijwel nooit hebben. Soms is een slecht besluit daarom beter dan geen besluit. Wij zien in onze praktijk regelmatig dat iemand veel te lang wacht, met de idee om meer informatie te verzamelen. Maar het is zaak om te zien dat wij als mensen faalbaar zijn. We kunnen hooguit, met een beperkte hoeveelheid informatie en tijd, een besluit op een moment nemen. Achteraf is dat besluit soms goed, en soms slecht of sub-optimaal.

Zorg er altijd voor dat je, wanneer je eenmaal je keuzes hebt gemaakt, je ze met vertrouwen naar buiten brengt. Het is normaal om weleens onzeker te zijn over beslissingen. De beste leiders nemen beslissingen in een combinatie van hun intuïtie en de feitelijke informatie die ze hebben. Vervolgens weten ze dat met vertrouwen te communiceren met hun mensen.

En tenslotte, geniet van je leven en van je werk. Je hebt er maar 1. Doe wat je leuk vindt, doe het zo goed mogelijk en volg je hart!

paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437