Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Nieuwe CFO voor KPN

Deze week heeft KPN een nieuwe Chief Financial Officer benoemd: Carla Smits Nusterling. De eerste vrouw in de raad van bestuur van KPN. En daarmee is ze ook meteen de eerste Nederlandse vrouw die de top van het Nederlandse beursgenoteerde bedrijfsleven haalt. De huidige CEO, Ad Scheepbouwer, zegt expliciet dat ze niet benoemd is vanwege haar geslacht, maar het is wel een grote doorbraak. Een verandering van binnenuit.

Als we om ons heen kijken, zien we dat het glazen plafond in verschillende landen om ons heen al is doorbroken. In Noorwegen bijvoorbeeld, is sinds enkele jaren een wet van kracht die bepaalt dat een minimaal percentage van de benoemingen in de raad van commissarissen vrouw moet zijn. En in de Verenigde Staten zijn de laatste jaren verschillende vrouwelijke CEO's van hele grote concerns actief of actief geweest. Denk bijvoorbeeld aan Carla Fiorina van Hewlett Packard, of aan Sara Lee, de moeder van Douwe Egberts, met Brenda Barnes aan het roer.

Door deze benoemingen lijkt er eindelijk een doorbraak te zijn geforceerd in het glazen plafond. En hoewel de Noorse wetgeving dwingend is, lijkt het er wel op dat het resultaat op levert. Ik geloof persoonlijk niet zo in een 'old boys network'. Hoewel ik uiteraard wel zie dat mensen die elkaar kennen, elkaar weer opzoeken als zich nieuwe mogelijkheden voordoen. Maar een formeel netwerk waarin doelbewust de bal wordt rondgespeeld is er niet. Daarom is het goed dat er nu links en rechts doorbraken zijn gemaakt naar de top voor vrouwen. Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor een evenwichtiger bestuur in grote organisaties.

paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437