Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Coaching in opkomst

Toen ik in mijn vorige baan leiding mocht geven aan de Benelux-activiteiten van een groot wereldwijd bureau in onze branche, hoorde ik bij elke bijeenkomst de mantra 'coaching is ontzettend in opkomst'. Terwijl ik daar in de dagelijkse praktijk helemaal niet zoveel van merkte. Als ik daar op terugkijk, zijn daarvoor twee redenen te geven.

Ten eerste is de markt voor coaching enorm gefragmenteerd. Het begrip coaching wordt zo ongelofelijk breed toegepast, dat het onmogelijk is om een betrouwbare inschatting te geven van de omvang van de markt. Bovendien is het beroep niet beschermd, zoals bijvoorbeeld dat van een advocaat of van een arts. Iedereen kan zich coach noemen. Met als gevolg uiteraard een enorme wildgroei. Langzamerhand zie je in de markt wel wat initiatieven ontstaan om te proberen naar kwaliteitslabels toe te werken.

Ten tweede, zo is mijn observatie, is er veel latente ontevredenheid over het resultaat van coaching bij opdrachtgevers. Wat hen belemmert om meer coaching in te kopen. Het is hen lang niet altijd duidelijk wat de coach doet, en vooral wat hij of zij niet doet. De uitkomst van de coaching is in de ogen van de opdrachtgever nu vaak onvoldoende meetbaar.

Op het moment dat de coach de return on investment voor de klant duidelijk weet te maken. Op het moment dat hij verder professionaliseert, ligt er volgens mij nog een grote toekomst voor coaching in het verschiet. Want de behoefte lijkt er wel te zijn. We zien de laatste jaren in de Verenigde Staten dat coaching steeds vaker over vertoond gedrag in de werksituatie gaat. Binnen een duidelijk afgebakende opdracht wordt door de coach en de coachee gestructureerd gewerkt aan twee of drie gedragsveranderingen. Ik voorspel dat we in Nederland de komende jaren ook naar dat model toe zullen groeien. En dat is wat mij betreft een goede ontwikkeling.

paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437