Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Interne of externe opvolger?

Het klaarstomen van je opvolger is een van de belangrijkste taken voor een senior-executive. En wanneer het tijd wordt voor je vervanger, komt de vraag naar voren of je een interne of externe kandidaat gaat zoeken. Als je besluit om een externe kandidaat te zoeken, zal het topmanagement of de raad van commissarissen een 'naam' verwachten. Iemand met een bewezen track-record. En dat betekent dat de kosten om z'n hotshot binnen te halen, weleens behoorlijk op kunnen lopen. Bovendien zal zo iemand een 'golden parachute' bedingen mocht het onverhoopt toch anders lopen dan iedereen had gehoopt en voorzien. Het uitbetalen van zo'n vetrekpremie kan vervolgens een verdere aanslag zijn op de resultaten van de onderneming. Maar de reputatie schade en eventuele negatieve berichtgeving in de pers is nog veel erger.

Het binnenhalen van een externe kandidaat stuurt een negatief signaal uit naar de interne organisatie. Want wat zeg je tegen de mensen die al jaren voor je werken, maar die niet kunnen worden gepromoveerd omdat er geen ruimte komt aan de top? Executives die door de externe keuze misschien geen stappen kunnen maken omdat de nieuwe kandidaat zoveel geld kost.

Kortom: normaal gesproken raad ik ondernemingen aan om een interne kandidaat te benoemen als het gaat om opvolging. Het inhuren van een externe kandidaat kent vaak een groot afbreukrisico en stuurt een verkeerd signaal uit over het eigen interne talent management. Wat overigens niet betekent dat het nooit beter is om een externe kandidaat te benoemen. Maar 'think twice'!

paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437