Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Opvolging

Weten wanneer het tijd is om te gaan, is een van de moeilijkste keuzes voor een leider. Veel te veel executives kunnen hun baan gewoon niet los laten, en blijven daardoor uiteindelijk te lang zitten. Tot het moment dat ze uiteindelijk gevraagd worden om te vertrekken. Met als gevolg dat ze dan bijna geen alternatieven meer hebben. Het probleem van de executive functie is dat het commitment van degene die ze uitvoert zo groot is. Na al die jaren is het voor veel mensen moeilijk om het verschil nog te zien tussen 'wie je bent' en 'wat je doet'. Je raakt eraan gewend om impact te hebben. Dat er direct naar je verzoeken wordt geluisterd. Je weet op zeker moment bijna niet beter dan dat je weinig tegenspraak krijgt. Mensen zijn dag en nacht met hun werk bezig, en werken ongelofelijk hard. Daar bovenop is het tempo in het bedrijfsleven de afgelopen jaren ook nog eens flink opgeschroefd. Ik spreek hier uit eigen ervaring.

Een van de voornemens van een uittredende executive die wij vaak horen is dat hij toe is aan 'rust'. Dat hij meer tijd gaat door brengen met zijn familie. Maar in de praktijk blijkt dat bijna altijd een mythe. Iemand heeft heel zijn carrière ongelofelijk hard gewerkt, en zou dan nu ineens al zijn tijd thuis gaan doorbrengen? Het komt voor, maar bij zeer hoge uitzondering. Bovendien is de levensverwachting fors omhoog gegaan. En dat betekent tegenwoordig dat een executive die met 'pensioen' gaat rond zijn of haar 60e, vaak nog meer dan 20 'goede' jaren voor zich heeft. Daarom is het zo belangrijk om bijtijds iets aan loopbaanplanning te doen. 'Wat wil je gaan doen in de volgende fase van je leven?' Het is de moeite waard om aandacht te besteden aan het beantwoorden van deze vraag!

paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437