Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

De ware leider

Enige tijd geleden las ik een verhaal van Paulo Coelho. In dat verhaal schetst hij het profiel van drie wereldleiders uit dezelfde periode van de wereldgeschiedenis. Zijn vraag aan ons is: Wie lijkt je op basis van de gegeven informatie de beste leider?

Leider 1 had banden met kwakzalvers, vroeg regelmatig astrologen om raad. Hij had twee minnaressen. Hij rookte veel en dronk acht tot tien martini's per dag.
Leider 2 werd overal ontslagen vanwege zijn arrogantie. Hij bracht de ochtend meestal slapend door. Op de middelbare school gebruikte hij opium. Op school werd hij beoordeeld als een slechte leerling. Hij stond erom bekend dat hij de dag begon met een glas cognac.
Leider 3 werd gedecoreerd als held. Hij at vegetarisch, rookte niet, en had een ijzeren discipline. Hij dronk af een toe een biertje. Hij bleef heel zijn leven bij dezelfde vrouw.

Over wie gaat het hier? Leider 1 is Franklin Delano Roosevelt. Leider twee is Winston Churchill en leider 3 tenslotte is Adolf Hitler.

De vraag is dus gerechtvaardigd: wat is leiderschap? Volgens de encyclopedie is het de capaciteit van een persoon om anderen te motiveren tot het najagen van hetzelfde doel. Eerder deze week had ik de gelegenheid om in London de training Leadership Effectiveness van de Management Research Group (mrg.com) te volgen. Zij definiëren de rol van de leider tot: 'making certain things happen'. Over het algemeen worden leiders door ons geïdealiseerd. De nobelste karakters die ons leiden door verwarrende tijden. En dat lijkt in toenemende mate het geval. Van ons mogen onze leiders geen menselijke gebreken meer hebben. We zoeken de ideale leider, de man of vrouw zonder zwakheden. Retorisch ijzersterk met Obama als lichtend voorbeeld.

De realiteit is echter dat de grote beslissingen in de geschienis zijn genomen door gewone mensen. Het grote verschil is echter dat deze mensen de moed hadden om op moeilijke momenten knopen door te hakken en beslissingen te nemen.

paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437