Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

De eerste 100 dagen

Onderzoek wijst uit dat 40% van alle senior executives faalt in zijn of haar nieuwe rol in de eerste 18 maanden! Ik schrok van dat aantal, maar het gaat echt om 40%! Als een externe kandidaat in een topfunctie start, bepaalt het resultaat van de eerste 100 dagen in hoge mate het succes of falen. In die eerste drie maanden, en een beetje, moet je drie dingen doen: je moet de leiding naar je toe te trekken, je moet je team om je heen bouwen en je moet de eerste tastbare resultaten leveren die beter zijn dan de mensen hadden verwacht. Dat zijn de topprioriteiten waarop je je de eerste drie maanden volledig dient te concentreren.

Je eerste indruk kun je maar één keer maken. Ben je ervan bewust dat alles wat je zegt en doet communiceert en wordt geïnterpreteerd. Daarbij gaat het over je presentatie, maar ook met wie, en in welke volgorde je de eerste dagen je afspraken plant. Het wordt vaak gezien als een waarde die je aan mensen hecht. Neem zoveel mogelijk controle over je afspraken. Ik zie vaak dat mensen onvoldoende invloed uitoefenen en een opgesteld inwerkschema overnemen dat voor hen is gemaakt.

In welke vorm de aankondiging over je benoeming ook wordt gedaan, het bepaalt in hoge mate de toon waarop je in het openbaar wordt geïntroduceerd. Het laat een blijvende indruk achter bij mensen. Ik adviseer je van harte om zelf je introductie te schrijven die de organisatie in wordt gestuurd.

De Chinese filosoof Lao-tzu vertelde ons 2500 jaar gelden al wat leiderschap volgens hem betekent: de echte leider spreekt weinig, en hij let altijd op hetgeen hij zegt. Hij werkt zonder eigenbelang en laat geen spoor na. Als het werk erop zit, zullen de mensen zeggen: "we hebben het zelf gedaan". En dat is zo ontzettend waar.

paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437